Пожарите в Гърция блокираха български шофьори на пристанище Александруполис

Десетки изгорели къщи около Кавала, Атина и Александруполис. Броят на жертвите в Гърция за два дни вече е 20

Пожарите в Гърция блокираха български шофьори на пристанище Александруполис

„Няма толкова паника, колкото страх. Хората се бяха прибрали вкъщи и не знаеха какво да правят. Въздухът не можеше да се диша, имаше пушек и пепел. Имаше много страх у хората, днес вече е по спокойно, защото е четвърти ден“, обяснява адв. Илиана Власакиду пред БТВ.

Част от българските туристи бързо напуснаха Александруполис при началото на пожарната катастрофа. В началните дни на бедствието огънят достигна до сградите край града, което доведе до евакуацията на 16 жилищни района и над 12 000 жители.

В момента мнозина български шофьори на камиони са блокирани в пристанището на града. Поради пожарите и гъстия дим по магистралата, гръцките органи са пренасочили трафика към пристанището, където сега шофьорите чакат неопределено време. Някои от тях изразяват безпокойство, че не са били информирани за ситуацията при преминаването на границата.

Много от тях подчертават, че имат задължения и срокове за доставка и са притеснени от неясната ситуация. Местните власти продължават борбата с пожарите , обръщат се и към съседни държави за допълнителни ресурси и помощ.