Представители от 8 балкански държави приеха Апел за мир и създадоха Партньорска мрежа

Балканите пред нови предизвикателства
Снимка: ТРУД

Участниците в Международната конференция „Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство“ приеха Апел за мир и равна сигурност на Балканите.

Представителите на 8 балкански държави – Турция, Гърция, Албания, Северна Македония, Кипър, Сърбия, Румъния и България се обединиха около тава, че техните страни и народи са изправени пред безпрецедентни нови предизвикателства и възможности.

„Само на километри от нас, в Украйна, бушува война. Тази война представлява пряка и непосредствена заплаха за сигурността на нашия регион във всички нейни аспекти: военен, икономически, човешки. От наш общ интерес е тази война да завърши възможно най-скоро с взаимноприемлив и траен мир“, се казва в документа.

Участниците призовават своите правителства да работят за постигането на тази цел.

По думите им войните са донесли безкрайно много жертви, страдания и опустошение на Балканите. Балканските народи са си взели поуки от тежките уроци на историята.

СИНПИ: Международна конференция „Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство“

Те считат, че е необходим нов диалог на най-високо равнище, който да доведе до взаимно общо разбиране за постигане на сигурност за всеки и всички и нов импулс за развитие на истинско партньорство на Балканите в Европа.

Според тях държавите, правителствата и обществеността във всички балкански държави да активизират многостранното и двустранно сътрудничество и диалог на всички нива. Необходим е открит разговор за постигане на общо разбиране за потребностите на региона и за откриване на постижими перспективи за развитие.

„Балканите могат да бъдат най-бързо развиващият се регион на Европа“, категорични са подкрепилите Апела.

Представителите на RUMELİSİAD и Istanbul Gedik Universitesi от Турция, Институт за алтернативни политики ENA – Гърция, Център за геостратегически изследвания – Сърбия, Европейски ресурсен център за устойчивост – Румъния, ЕГТС HELICAS – Гърция, Институт за правни науки и Сдружение за изследване на обществените науки “Аргументум” от Република Северна Македония, SKUTARI ART CENTER – Албания, Antemis Innovation – Кипър и от България Стратегически институт за национални политики и идеи, Форум за балкански транспорт и инфраструктура, Националната асоциация за международни отношение и Българо-финландското дружество за приятелство, решиха да създадат Партньорска мрежа от балкански неправителствени организации, работещи в сферата на сигурността, икономиката, инфраструктурата, транспорта, енергетиката, културата, спорта, здравеопазването, образованието, екологията и демографията.

„Със създаването на тази мрежа, нашата цел е да осъществяваме съвместни проекти в областите, в които имаме общи и съвпадащи интереси. Разчитаме на участието, сътрудничеството и подкрепата от нашите сънародници, правителства, сходни организации и партньори от съседни държави и региони и от Европейския съюз. Нашият интерес и цел е да започнем ускорено съвместно да изграждаме Балканите като район на мир, равна сигурност, сътрудничество, партньорство и благоденствие в една обединена Европа“, се казва в заключение в Апела.

Източник: Труд