Премиерът Денков подкрепя конфискуването на автомобили при шофиране след употреба на алкохол и наркотици

Премиерът Денков подкрепя конфискуването на автомобили при шофиране след употреба на алкохол и наркотици

Премиерът на Република България, Николай Денков, подкрепя противоречивата промяна в Наказателния кодекс, която позволява конфискацията на автомобилите на шофьори, установени да управляват след консумация на алкохол или наркотици. Според Денков, тази стъпка е в правилната посока, тъй като страната е сред лидерите по брой тежки пътни инциденти и смъртни случаи на пътя. За да се справи с този проблем, правителството има за цел да въведе нови, по-строги мерки.

В допълнение, премиерът подчерта необходимостта от ускоряване на процеса на анализ на кръвни проби. Той заяви: “Особено важно е да се съкрати срокът на получаване на резултати след вземане на кръвни проби, затова вече организираме съвместно с МВР и с другите институции закупуването на нова апаратура, подготовката на специалисти и организирането на нови лаборатории в страната”. Целта е резултатите от пробите да бъдат готови в рамките на една седмица, вместо да се забавят с година, както се случва понастоящем.

Премиерът призна, че ускоряването на този процес изисква време и ресурси, тъй като е необходимо закупуване на нова и скъпа апаратура, за което ще бъдат необходими обществени поръчки. Денков възложи на министъра на вътрешните работи и прокуратурата задачата да разгледат внимателно начина на прилагане на тези мерки, така че да се гарантира справедливост и сигурност на гражданите.

Промените в Наказателния кодекс бяха приети на 28 юли и обнародвани на 4 август. Гласуването приключи с 135 гласа “за” и 47 “против”, без въздържали се. МВР вече съобщава за конфискувани автомобили в резултат от новата мярка, още преди присъдите да са обявени, което поражда критики от юридическия сектор. Според критиките, промените са недомислени, предоставят възможност за прекомерно строги наказания и създават основа за корупционни действия.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…