Денков при представянето на първия медицински хеликоптер: Това е само началото на спешната помощ по въздуха

Денков, Терзиев

Министър-председателят Николай Денков обяви, че до края на текущата година в България ще бъдат добавени още два хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух. Той изрази надежда, че това ще стане стандартна практика, аналогична на другите европейски държави.

Денков призова различните министерства, включително и Министерството на здравеопазването, да поемат отговорността за координацията на приложението на спешната помощ по въздуха, като подчерта сложността на сътрудничеството между институциите.

Представяйки първия хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух, министърът на здравеопазването подчерта важността на специализираните екипи, които ще предоставят квалифицирани грижи и лечение за лица в критични състояния. Това, според него, ще допринесе за значително намаляване на броя на загиналите при различни неотложни ситуации.

Първият от общо шест хеликоптера вече е налице, а вторият се очаква да пристигне до края на юни. Останалите машини ще бъдат добавени поетапно до 2026 г.

Системата за спешна помощ по въздух се очаква да включва общо 36 пилоти и 14 инженери, както и медицински специалисти, които в момента преминават обучение. Очаква се хеликоптерът да бъде оперативен за спасителни мисии в края на февруари.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…