Превозвачи излизат на протест в София и други градове

Превозвачите излизат на протест срещу високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата. Протести ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград, където в 11 часа превозвачите ще направят шествие в централните градски части. За Благоевград протестното шествие ще бъде в посока Симитли до разклона за Банско и обратно.

В София от 8 часа крайната дясна лента на бул. “Цариградско шосе” между Околовръстен път и “7-ми километър” в посока центъра на града ще бъде заета от автобусите и камионите на протестиращите и движението по нея ще бъде забранено, като няма да бъдат засегнати спирките на градския транспорт. В 9.30 протестиращите ще тръгнат към президентството.

Целият транспортен бранш има искания за овладяване на инфлацията чрез няколко мерки, посочи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи:

“Без да политизираме темата, първата е свързана с отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца, втората е свързана с намаляване на акциза с 50% за период от 6 месеца. Но поради факта, че е необходима нотификация дотогава настояваме за връщане на акциза, по подобие на земеделските производители, на тези български превозвачи, които са зареждали горива в България. Също така искаме мораториум върху цените и обхвата на ТОЛ-таксите.”

От Конфедерацията на автобусните превозвачи настояват да се разшири обхватът на субсидираните линии и се осигурят средства за всички междуселищни превози, посочи нейният председател Магдалена Милтенова:

“Защото там имаме много сериозен проблем. Ежедневно там остават населени места без транспорт и съответно следва да се осигурят средства за компенсиране на превозните документи, които гражданите ползват с намаление. Това са проблеми, които са постоянни, но за съжаление, в момента са изключително задълбочени заради високите цени на горивата и вследствие на пандемията, която се отрази много тежко на бранша”.

В 9,45 от автогарата в Плевен тръгват автобуси, които ще изразят недоволството на бранша, заяви Палушка Георгиева, председател на Сдружението на автобусните превозвачи в областта.

“Не се облекчават превозвачите с високите цени на горивата, а в същото време искат да се вдигнат таксите и автобусните превозвачи да фалират. Третото – липсата на транспортна политика на правителството, липса на субсидии в бранша и много населени места остават без превоз”.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…