Превозвачите са срещу отнемане на коли: Недопустима безсмислица

Превозвачите са срещу отнемане на коли: Недопустима безсмислица
Снимка: БГНЕС

Превозвачите са срещу отнемане на коли.

Всички сме наясно, че тестовете за наркотици на “Пътна полиция” твърде често дават фалшиви положителни проби най-вече за лекарства и болкоуспокояващи. При доказването на такава фалшива проба има ли механизъм шофьорът и/или собственикът на транспортната фирма да бъдат компенсирани за месеците, в които не са упражнявали дейността си? Все въпроси, на които не намираме отговор. Това се посочва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи по повод влезлите в сила законови промени, според които превозно средство ще може да се отнема при дадена положителна проба за алкохол и наркотици.

Според Камарата това е “недопустима безсмислица” и са на мнение, че “вместо ред – законотворците за пореден път сътвориха хаос, който пък поражда множество въпроси”.

“Къде ще се държат отнетите тежкотоварни превозни средства и кой ще отговаря за тяхната сигурност при положение, че те струват десетки и дори стотици хиляди лева?”, питат от Камарата.

В позицията се посочва, че бизнесът оцелява трудно и подобни промени ще спрат изцяло стопанската дейност на транспортните дружества. И обясняват как това ще се случи: “Когато се отнеме товарен автомобил, който не е на водача и този автомобил е натоварен, какво се случва? На първо място – сроковете за доставка, на второ място – евентуални разходи за претоварване, на трето място – смяна с друг водач. Но политика по обучение на водачите няма, няма и да има с кого да го сменим, на четвърто място е оценка на автомобила – колко време ще чакаме служителите в държавните институции да оценяват?”

От Камарата поставят и въпрос какво се случва, ако собственикът на дадена транспортна фирма е и шофьор и бъде установено, че нарушава закона: “Ще заплати ли равностойността на превозното средство или ще му го отнемат?.”

Източник : Агенция “Фокус”

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…