През порт Варна е изнесена 30 % от пшеницата

Около 30 на сто от последната житна реколта е изнесена през пристанище Варна. По данни на аграрното министерство през периода 1 юли 2015 г. до 21 февруари тази година през порта са експортирани 1, 343 млн. тона пшеница, което е с 48,8% повече спрямо същия период на предходната маркетингова година. През миналата година земеделците у нас прибраха в хамбарите 4,6 млн. тона пшеница.

В същото време износът на ечемик и рапица през порта изостава съответно с около 29% и 44% на годишна база. От началото на сегашната маркетингова година досега „Пристанище Бургас“ ЕАД, отчита експорт на едва 6 хил. тона пшеница и 3,2 хил. тона ечемик. През терминала все още не е реализиран износ на рапица.

През миналата седмица обаче няма износ на царевица и слънчоглед през пристанището на морската столица.

Данните на МЗХ сочат още, че към средата на месеца има леко понижение на средните изкупни цени на слънчоглед, рапица, фуражна и хлебна пшеница с между 0,9% и 2,1% на седмична база. Същевременно, изкупната цена на царевицата се повишава с 0,7%, а тази на ечемика остава без промяна.

Източник : www.monitor.bg

ЖП транспорт

ВТУ „Т. Каблешков“ откри новата учебна година с иновативна лаборатория

На 14.09.2020г., в рамките на тържеството по случай откриването на новата академична учебна година, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ бе официално открита специализирана лаборатория по “Технически средства за управление […]

ЖП транспорт

Освобождават жп операторите от инфраструктурни такси

Представителите на държавите членки в Съвета се споразумяха за мандат във връзка с предложението за даване на възможност на страните да подпомогнат сектора чрез освобождаване на железопътните дружества от определени инфраструктурни такси. Същевременно […]