Приближен до двама министри назначен в ръководството на “Пристанище Бургас

Съветът на директорите на "Пристанище Бургас" си има нов член – Иван Капитанов. Това съобщиха от транспортното министерство тази вечер. Знае се, че Капитанов е приближен до служебните министри на финансите и на земеделието Румен Порожанов и Васил Грудев.
 
Аргир Бояджиев, който до момента заемаше този пост е освободен от длъжност. Предстои Съветът на директорите да избере изпълнителен директор на дружеството.
 
Иван Капитанов е завършил "Икономика и управление на индустрията" в Университета за национално и световно стопанство. Той има дългогодишен опит в държавната администрация. От 2002 г. до 2011 г. работи, като експерт в дирекция "Финанси на реалния сектор" в Министерство на финансите, а след това е и заместник изпълнителен директор на Държавен Фонд "Земеделие". Бил е и заместник-председател на сдружение "Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове", в което е бил съдружник с настоящите министри на финансите и земеделието Румен Порожанов и Васил Грудев. Капитанов е доказан експерт в изготвянето на финансово-икономически анализи и неговата експертиза и опит ще бъдат от полза в управлението на дружеството, уточняват от ведомството на транспортния министър Николина Ангелкова.
 
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията упражнява правата на собственост на държавата в 22 търговски дружества и държавни предприятия. Към министъра са 8 второстепенни разпоредители с бюджет. Във всичките 31 структури общият брой на техните ръководители, които се назначават от министъра е 68.
 
От началото на мандата на служебното правителство министър Николина Ангелкова извърши промени общо в 6 от търговските дружества и ведомствата, като само в 3 от тях промените касаят смяна на изпълнителен директор. Целта на промените е да бъде оптимизирана и подобрена работата на дружествата и агенциите в системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщеният, уточняват от ведомството.
 
Финансовият министър Румен Порожанов, земеделският министър Васил Грудев и началникът на кабинета на агроведомството Иван Капитанов са имали общ бизнес, преди да влязат в кабинета "Близнашки". Те са ръководили неправителствената организация "Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове". Това става ясно от документите за регистрация на сдружението на 26 февруари 2014 г.
 
Председател е бил Порожанов, а негови заместници – Грудев и Капитанов. Само месец по-късно – още на 1 април то се е регистрирало по ДДС, което говори, че е заработило веднага и на високи обороти. Регистрация по ДДС може да се направи доброволно, задължителна е при годишен оборот от 50 000 лв.
Източник: Actualno.com