Пристанище Бургас закрива круизния сезон с над 42 000 туристи

 

Проведоха първа работна среща на активните участници в круизното обслужване

В петък круизният кораб "OCEAN PRINCESS" акостира на Морска гара Бургас, като с него се финализира круизен сезон 2014 г. Само за 6 месеца Морска гара – Бургас е посетена от 26 круизни кораба и общо от 42 050 пасажера.

Държавния оператор "Пристанище Бургас" ЕАД започва активна подготовка за следващия сезон, който се очаква да започне още на 24 април 2015 г. Плановете на ръководството на порта са до започването му районът на Морска гара – Бургас да бъде превърнат в атрактивна зона със свободен достъп за гражданите и гостите на града.

По инициатива на изпълнителния директор на "Пристанище Бургас" ЕАД Диян Димов и кмета на Община Бургас Димитър Николов бе организирана работна среща, за обсъждане на резултатите от круизен туристически сезон 2014 г. в града. На нея присъстваха представители на Областна администрация Бургас, Община Бургас, ДП "Пристанищна инфраструктура", ИА "Морска администрация", Влекачни маневрени компании, Пилотска станция Бургас, Агентийски компании и Туроператори.

Целта на срещата бе да се направи анализ на резултатите от дейността на Морска гара – Бургас след края на първия круизен сезон. По време на дискусията Диян Димов представи обобщените резултати от сезон 2014 – 26 круизни кораба и общо 42 050 пасажера. Той допълни, че добрите резултати са постигнати благодарение на общите усилия на Община Бургас и Пристанище Бургас за реализиране на Генералния план за развитие на пристанището, включващ Зона за обществен достъп с нова Морска гара.

След обстойно обсъждане на темата, всички присъстващи се обединиха около тезата, че са необходими координирани и последователни действия на всеки един от участниците, за да се превърне град Бургас в конкурентоспособна туристическа дестинация. В края на срещата страните подписаха протокол за общи действия.

Източник: в-к Бургас днес и утре, 20.11.2014г.