“Продължаваме промяната” обмисля отлагане на идеята за отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори

"Продължаваме промяната" обмисля отлагане на идеята за отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори

Промените в Наказателния кодекс, които позволяват отнемането на автомобила при определени нарушения на пътя, може да бъдат отложени. Това стана ясно след среща между юристи от “Продължаваме промяната” (ПП) и ръководството на МВР.

Депутатът от ПП Явор Божанков, участвал в срещата, подчерта, че бързото приемане на такива промени може да доведе до сериозни проблеми в практиката. Според него, има риск хора, които са употребили медикаменти или вещества дни преди да са подложени на тест, да бъдат несправедливо обвинени и тяхните автомобили да бъдат конфискувани без причина.

Божанков подчерта, че решения на такива проблеми могат да бъдат намерени в регулациите и уточни, че автомобилите би трябвало да бъдат конфискувани само след съдебно решение, което е влязло в сила.

Той също така обяви, че са предприети стъпки към закупуването на нови машини за провеждане на кръвни тестове в рамките на дни, вместо текущите шест месеца. Това обаче не трябва да се използва като причина мнозина граждани да станат несправедливо обвинени докато проблемите с новия закон се решават.

“На първо място, Народното събрание трябва да обмисли отлагането на влизането в сила на новите промени и да прецизира как да бъдат прилагани, така че да бъдат наказвани само истински нарушители”, заключи Божанков.

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…