Проектът за метро към кв. “Слатина” ще струва 2,4 млн. лв.

Изготвянето на идейния проект за разширението на метрото към кв. “Слатина” ще струва 2,4 млн. лв. Това става ясно от обществената поръчка, обявена от “Метрополитен” миналата седмица. Финансирането ще е по оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”.

Предвижда се трасето да е с дължина 5590 метра и 6 метростанции. Началото на отклонението към квартала ще е в участъка между станции 6 и 8 на строящата се в момента трета метролиния при ул. “Шипка” в зоната на Военната академия. Краят на отклонението се предвижда да е от източната страна на съществуващ пешеходен подлез под бул. “Цариградско шосе”. Според предварителните планове началната станция трябва да се проектира със странични перони. Между метростанциите при ул. “Коперник” и ул. “Слатинска” трява да се проектира връзка за аварийна смяна на посоката на движение на подвижния състав. Освен това всички станции трябва да се проектират с по два вестибюла в двата края на перона.

Цялото трасе ще е подземно, като част от него ще се изгради по открит способ. Изпълнителят трябва да проучи съществуващата инженерна инфраструктура, да изготви Подробен устройствен план и др. Срокът за проектиране е 18 месеца. Щом бъде готов проектът, “Метрополитен” ще кандидатства за европейско финансиране в периода 2021-2027 г.

 

Източник: http://www.duma.bg/