Проектират 4 интермодални терминала у нас

Общо 4 проекта за интермодални терминала ще подготви НКЖИ, като първият изграден ще бъде на гара Горна Оряховица

Това каза Красимир Папукчийски, генерален директор на ДП НКЖИ, в онлайн дискусия за бъдещето на жп транспорта у нас, организирана от евродепутата Андрей Новаков и предавана пряко в неговата страница във фейсбук. Участие в срещата взеха министърът на транспорта Росен Желязков, еврокомисарят Мария Габриел, председателят на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ Григори Григоров и представители на Пътническия консултативен съвет.

Останалите 3 терминала, които ще се проектират, ще бъдат в София, Видин и едно от двете ни морски пристанища – Варна или Бургас. Ако не получим еврофинансиране за интермодалния терминал в Горна Оряховица, той ще бъде изграден с държавни средства, заяви министър Желязков.

От март до май ще стартира реалното строителство на всички проекти в участъка от София до Септември, възел Пловдив, участъка Оризово – Михайлово, гара Зимница и сигнализацията и телекомуникацията в участъка Пловдив – Бургас, каза още г-н Папукчийски. Надеждите са през 2024 г. страната ни да има готова жп магистрали от сръбска граница до турска граница и от Пловдив – Бургас.

От 2 години се работи с национално и европейско финансиране по отсечката Русе – Каспичан, като се очаква през 2024 г. цялата 140 км. линия да бъде обновена.

В тон със „Зелената сделка“ на ЕС се предвижда изграждането на фотоволтаични паркове на гарите, които ще доставят част от необходимата им електроенергия.

Източник: с. Логистика

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…