Програма „Транспортна свързаност“ отваря врати за бизнеса и частните компании

Със старта на новата Програма „Транспортна свързаност“ отваряме врати за бизнеса и частните компании, заяви директорът на дирекция „Координация на програми и проекти“ Галина Василева. Това стана ясно по време на провелия се днес в Министерството на транспорта и съобщенията Отраслов съвет в сектор „Транспорт“. В дискусиите се включиха заместник-министрите на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов, като председател, Илия Илиев и Стоян Новаков, както  работодатели и синдикати.

Идеята е да бъдат подпомогнати интермодалните оператори и компании, които да изградят инфраструктура за алтернативни горива по основната пътна мрежа. Повдигнат бе въпросът за финансиране на пътната безопасност и дигитализацията чрез Програмата, като Галина Василева изрази готовността на Министерството да разгледа отправените предложения и да се търси вариант за осъществяването на идеята.

По отношение на автомобилния транспорт и средствата, отпускани за преодоляване на негативните последици от Ковид 19 бе представено, че са постъпили 565 заявления за подкрепа на превозвачи. Към момента са обработени 142 броя на стойност малко над 9 млн. лева. През м. февруари предстои преминаване към изплащане на средствата. Комисията продължава работа до окончателното разглеждане на постъпилите заявления.

Дискутирано бе и решението  на Правителството за прехвърляне под юрисдикцията на Министерството на икономиката на ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД, както и предложението за прехвърляне на двете държавни транспортни болници – „Национална многопрофилна транспортна болница“ – гр. София и „Многопрофилна транспортна болница“ – гр. Пловдив към Министерството на здравеопазването. Синдикатите и работодателите изразиха своето безпокойство за това и категорично се обявиха срещу записаното в коалиционното споразумение на Правителството сектор Транспорт. „Решението е взето набързо и не е добре обмислено“, каза Екатерина Йорданова. Синдикалните организации познават два инструмента за решения: протест и диалог, като според нея при втория се постига по-голям устойчив ефект. В края на дискусията всички участници се обединиха около идеята МТС да се бори тези структури да се запазят в системата на транспорта. Предстои министърът да бъде запознат и да вземе окончателно решение по темата. 

В края на дискусията всички се обединиха, че бе постигнат прозрачен, открит и конструктивен диалог по време на срещата.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…