Психотест за всеки шофьор

 

Психотест за всеки шофьор. Идеята идва след зачестилите инциденти на пътя и черната статистика, в която почти всеки ден се записва нова жертва. От Асоциацията за психологически изследвания и анализи са категорични, че водачите на автомобили трябва да преминават освен задължителен медицински преглед и проверка на психическото здраве.

Крясъци, сбивания и агресия на пътя и катастрофи – всичко това е част от ежедневието на всеки активен шофьор. През лятото на 2011 г. спор между шофьори завърши с фатален край. Водач на лек автомобил спира на светофар, след размяна на реплики през прозорците на автомобилите 30-годишен мъж вади пистолет и прострелва колегата си на пътя. Този и още много други подобни случаи са причина психолозите да поискат задължителни прегледи за всеки шофьор.

Аделина Иванова, психолог: Липсата на камери и други такива, да, те има значение, но много по-голямо значение има индивидуалността, личността, която сяда зад волана.

И ако ви се струва, че идеята е екзотична, грешите. Преди години в България всеки шофьор е преминавал задължителен психотест.

Аделина Иванова: Всеки, макар и любител водач, преминава през такива психологически изследвания, които са задължителни освен за това, че човекът работи точно тази професия или ще управлява МПС, но те са задължителни и по други причини. Цялото ни общество е burn out, т.е. професионално прегорели хора във всяка една професия.

Шофьорите обаче категорично отхвърлят идеята.

Георги Янакиев, СБА: Най-удачното е някои от елементите на медицинското удостоверение, което представя в момента кандидат-водачът, да се направят елементи за по-голяма взискателност и по-сериозен преглед, защото в много случаи тези медицински всъщност се издават доста формално, даваш 15 лв. и взимаш медицинското, което трябва да го представиш, за да започнеш курса.

И така, идеята след идея, а жертвите на пътя се увеличават. От януари досега над 570 души са загинали на пътя. За сравнение, миналата година са били 510.

Източник:ТВ7, Новини в 18.30 часа, 30.11.2014г.

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]

Автомобилен транспорт

По разпореждане на вицепремиера Христо Алексиев беше направена проверка на организацията на работа на ГКПП „Дунав мост 2“

По разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи проверка на организацията на работа на ГКПП „Дунав мост 2“. Причина за инспекцията е […]