Пускат 90 км магистрали до края на 2014

До края на годината се предвижда да бъдат пуснати в експлоатация нови близо 90 км магистрали, които да облекчат трафика в редица невралгични точки на страната. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при откриването на работна среща с експерти от Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка.

„Политиката, която Министерство на регионалното развитие провежда, е насочена към продължаване на активната работа по подготовката и изграждането на основните магистрални участъци в страната“, коментира министър Терзиева. По думите й министерството работи за стартирането на дейности по превантивен ремонт и рехабилитация на по-малките пътища.

По мнение на регионалния министър започнатата от правителството политика за ремонт на по-малките пътища вече дава конкретни резултати.

"Тя трябва да бъде устойчива и последователна държавна политика и в бъдеще”, допълва още тя.

Като акцент в инфраструктурната политика на правителството министър Терзиева е очертала осигурените от държавата над 50 млн. лв. по Публичната инвестиционна програма за ремонт на над 270 км второкласни и третокласни пътни участъци. Т я не пропусна да спомене и програмата „Транзитни пътища V“, по която тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища. По думите й по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013г. през следващите месеци предстои да завърши ремонта на около 100 км пътища втори и трети клас.

„Между 70 и 150 млн.лв. годишно държавата трябва да инвестира в рехабилитация на второкласни и третокласни пътища", категорична бе Терзиева.

Министърът на регионалното развитие коментира положително партньорството между Министерството на регионалното развитие и Световната банка и допълни, че изключително ползотворното сътрудничество с банката през годините вече показва своите положителни резултати и без съмнение е добра основа за продължаване на бъдещото партньорство.

Пред участниците в срещата Терзиева заяви, че експертизата, анализът и опитът на експертите от международната финансова институция са сериозна опора в полза на пътния сектор, в подкрепа на стремежа на страната ни да повиши ефективността и устойчивостта на републиканската пътна мрежа, както и за усвояването на средствата от европейските фондове в пътната инфраструктура.

Министър Терзиева изтъкна ефективността на Агенция „Пътна инфраструктура” и резултатите, които експертите на агенцията отбелязват в подобряване на пътната инфраструктура и нивото на пътната администрация в момента, функционираща по европейски правила и утвърдени европейски стандарти.

Изт: econ.bg

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]