Пускат директна връзка на пристанище Солун със София

“Сух порт” ше свързва пристанище Солун директно със София. Терминалът за контейнери ще се намира в “Илиянци”, съобщиха от ръководството на гръцкото пристанище.

В “Илиянци”, София, ще бъде изграден терминал за стоки “сух порт” на пристанище Солун. Това съобщи шефът на управителния съвет на гръцкото пристанище Атанасиос Лиангос.

Връзката между пристанище Солун и терминала на “Илиянци” ще се осъществи с железопътен транспорт, което е от една страна по-евтино, но и по-бързо за внос и износ на стоки.

Контейнери от София ще пътуват директно до пристанище Солун, откъдето също ще се използва по-евтин морски транспорт.

Новата стратегия на Солунското пристанище е да изгради в бъдеще още няколко такива терминала в други балкански страни, но решението на компанията е да се стартира със София.

Новият терминал ще е образец на модерни технологии по обработване и трансфер на товари.

Това коментираха експертите при представянето на амбициозната програма на пристанище Солун.

Те смятат, че е изключително престижно за България да притежава “сух порт” за връзка със Солун, което я превръща в предпочитана дестинация на световни компании за трансфер на стоки.

Източник: Монитор

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…