Пускат кораб от Бургас до Поти за превоз на автомобили и туристи

Супер модерен кораб тръгва по линията Бургас – Поти. Това съобщиха от фирмата оператор Port Bulgaria West. Редовната връзка между двете пристанища на България и Грузия ще бъде официално открита днес 13.08.2014. Инвестицията е на Pb Management, фирма, свързана с Българоамериканска кредитна банка. Специално за откриването в Бургас пристига Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на банката. Целта на оператора Port Bulgaria West е да разработи сигурна морска линия между Кавказкия и Задкавказки регион, ЕС и Русия, поради което от ноември линията ще бъде разширена и до Новоросийск.
 
По маршрута ще се движи модерен ROPAX кораб за превоз на автомобили и туристи. По линията се очаква да се транспортират и различни товари между Турция и Русия. За удобството на пасажерите корабът предлага 123 кабини, две от които са пригодени за хора с увреждания. Корабът може да превозва до 400 пасажери. Общата дължина на палубите за автомобили е 1900 метра, което означава, че корабът може да превозва над 100 тежки камиона.
 
Анализите показват, че ро-ро линията представлява интерес и за руски туроператори за превоз на пътници към България и Гърция и обратно. При увеличаване на обема на превозите ще бъде въведен втори кораб по линията. Port Bulgaria West стопанисва и пристанище в североизточната част на Бургаския залив, от което ще тръгва супер модерният кораб за Поти и Новоросийск.
Източник: в.Стандарт
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]