Пускат жп линията Димитровград – Симеоновград в края на годината

По 36-километровия железопътен участък от Димитровград до Харманли се работи с добри темпове, каза след оглед на строителните работи миналата седмица министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Ремонтира се приемното здание на жп гарата в Димитровград. Монтирани са 10 нови стрелки. Изграждат се пешеходният подлез и надлез, като са монтирани и две пасарелки. По всичките 13 големи съоръжения (мостове и надлези) се работи усилено. Изпълнени са по-голяма част от малките съоръжения, положени са 3.3 км железен път и стълбовете за контактната мрежа. Физическият напредък на отсечката е над 55%. Очаква се на 14 декември т.г. да бъде пуснато движението между жп гарите Димитровград и Симеоновград. По трасето са разкрити 6 археологически обекта, като по един от тях работата вече е приключила.
 
Строи се и в железопътната отсечка Харманли – Свиленград – гръцка граница, която е с дължина от 38 км. На жп гарата в Свиленград е изградена част от конструкцията. В товарната гара са изпълнени изкопни и насипни работи, като на места е достигнато нивото за монтаж на железния път. Работи се по две големи съоръжения – надлез при р. Сива река и мост. По отсечката от Свиленград до гръцка граница е рехабилитиран железният път в целия участък, предстои изграждането на около 1500 метра контактна мрежа. Физическият напредък на отсечката от Харманли до Свиленград – гръцка граница е около 40%. В междугарието Любимец – Свиленград вече напълно са изградени близо 8 км жп линии и откосите са озеленени с така наречения хидропосев. До един месец се очаква участъкът между двата града да бъде пуснат за временна експлоатация. Железопътните мостове над реките Лозенска и Белишка са напълно изградени. Трасето между Любимец и Бисер е готово за полагане на железен път.
Изградени са и GSM-R кулите в Генералово и Свиленград, завършен е монтажът на оптичен кабел в участъка към турската граница, като е приключил и ремонтът на помещението за сигнализационно оборудване в Димитровград.
 
95% от тяговата подстанция Свиленград вече са изградени, предстои тя да бъде свързана с електрическата мрежа.
Очаква се целият проект да приключи през есента 2015 г.
 
Пред журналисти министър Папазов каза, че  изпълнението на участъците от жп трасето Септември – Пловдив вече надхвърля 10-15% – заради оспорване на строителния надзор проектът се забави и стартира едва през есента на миналата година. По първата позиция Септември – Пазарджик вече е построен  временен железен път в междугарието Септември – Звъничево и железен мост на км 106+700. Контактната мрежа се демонтира. По втората позиция Пазарджик – Стамболийски се изгребва съществуващият баласт, след което ще започне строителството на трасето. На участъка от Стамболийски до Пловдив – позиция 3, напредъкът е най-голям, вече е положен 4.5 км железен път, очаква се до 15 юли да бъдат достигнати 8.2 км.
 
Проектирането на системите за сигналазация и телекомуникация завърши, има разрешение за строеж и строителството предстои, обобщи транспортният министър. Общата стойност на жп проекта Септември – Пловдив е около 630 млн. лв. Очаква се той да приключи през лятото на 2015 г.
 
Източник: Строителство Градът
Воден транспорт

„Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг

Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет. Той каза още, че разходите по спасителната операция на […]

Воден транспорт

Галина Василева: За оставащите 2 години от трябва да бъдат усвоени 50% от финансовия ресурс на ОПТТИ

Навлизаме в последните две години от изпълнението на програмен период 2014 – 2020 г., през които трябва да бъде усвоен 50% от бюджета на програмата или около 2 млрд. лева. […]

Симеон Ананиев
Автомобилен транспорт

Експерти: Основната причина за трагедията на АМ „Струма“ не трябва да се търси в състоянието на пътя

Основната причина за тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ не трябва да се търси в състоянието на пътя. Това заяви председателят на Браншова асоциация „Пътна безопасност“ проф. д-р инж. Румен Миланов в […]