Регионалният министър: Необходима е ТОЛ система на българските пътища

Служебното министерство отново повдигна въпроса за въвеждането на ТОЛ системата по пътищата. Според регионалния министър и вицепремиер Екатерина Захариева това е начинът, по който да се постигне справедливост на пътя.
 
„Този, който руши пътя, той ще плаща. Става въпрос за камиони и тежките машини, които рушат пътищата. Това е задължително необходимо условие, за да имаме по-добри пътища, което не води до увеличаване на цената на винетките за масовите потребители“, обясни Захариева.
 
ТОЛ системата представлява електронна система за събиране на такси по пътищата. Процесът по въвеждането й се отлага вече от години.
 
Практиката показва, че в държавите, където има въведени ТОЛ системи, приходите са от два до три пъти повече и рискът от фалшифициране на винетки се свежда до минимум, подчерта регионалният министър, пише „24 часа“.
 
По думите на Захариева от там идва и увеличаването на приходите.
 
„Смятам, че това трябва да се случи, за да се подобри състоянието на пътищата и още нещо трябва да се случи – трябва да се включи в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" най-после това, което се изисква и в момента по закона за пътищата – всички приходи от винетки да отиват за ремонт на пътищата, а това за съжаление не е така", обясни още тя.
Източник: Econ.bg
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]