Решение за плащане на дългове на БДЖ с концесията на летище София – през есента

През есента се очаква разрешение от Европейската комисия с парите от концесията на летище "София" да бъдат погасени част от дълговете на БДЖ. Това съобщи в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" министърът на транспорта Ивайло Московски.

Ако Брюксел не разреши такова прехвърляне, вероятно ще се отиде на вариант „държавен заем“, уточни Московски. Нотификацията за концесията за летище София" се очаква през септември или октомври.

Никога не съм твърдял, че ще има 99-годишна концесия на летище „София“, заяви още Московски, според когото при пояснения за по-гъвкавата уредба в закона – на въпрос колко би могла да бъде една концесия той е отговорил, че може да бъде и 99 години.

Московски каза това в отговор на въпрос на Румен Гечев от БСП и подчерта, че при концесията всички активи остават собственост на държавата, а построеното и инвестирано от концесионера, също остава собственост на държавата след изтичането на концесията. 

Държавата ще концентрира усилията си в "БДЖ Пътнически превози“, защото "БДЖ Товарни превози" работи на либерализиран пазар и е самостоятелна структура, независимо, че е част от холдинга БДЖ. Амбицията е до края на тази година да се изчистят всички дългове на компанията, а до година и половина да се поднови подвижния състав, посочи министърът.

Източник : www.investor.bg