4 милиона пътници на летище София за 2014г.

 

Летище София приключи 2014 г. с рекордните 3 815 158 обслужени пътници – 8,9% повече от предходната година, съобщиха от там.

Терминал 1 е посрещнал и изпратил над 1,2 милион пасажери, докато през Терминал 2 са преминали почти 2,6 милиона пътници.

По международни редовни линии са пътували 93 % от общия пътникопоток за годината. 4 % е делът на пасажерите по вътрешни линии, а организираните туристи съставляват 3 % от общия брой на пътуващите.

Водещите три авиокомпании – България Еър, Wizz Air и Lufthansa са превозили над 2,3 милиона пътници до от Летище София, което е 60 на сто от годишния пътникопоток.

През 2014 г. редовни полети по разписание са изпълнявани до 48 дестинации, обслужвани от 20 авиокомпании, сред които 3 нискотарифни. Най-предпочитаните направления през изтеклата година са Лондон, Виена и Франкфурт.

За 2014 г. на Летище София са излетели и кацнали 42 120 самолета, с което е постигнат ръст от 4 % спрямо 2013 г. Увеличението се дължи както на полетите по международни линии, които бележат 9% ръст, така и на чартърните превози, които са с 2% повече на годишна база. Известно намаление се наблюдава при бизнес авиацията, вътрешните и товарните полети.

С по-добри резултати Летище София приключва 2014 г. и по отношение на обслужения товаропоток. Обработени са общо 17 741 тона товарни и пощенски пратки, с 4,1 % повече, отколкото през 2013 г. Годишният ръст при товарите е от 3,7 %, а натоварените и разтоварени пощенски пратки са се увеличили с цели 7,6 на сто.

Последният месец от годината традиционно е по-силен за Летище София поради завишения интерес към пътнически и товарни въздушни превози около празничните дни.
Броят на обслужените самолети за този период е 3 139, с 34 повече спрямо същия месец на 2013 г.

Пристигналите и заминалите пътници са 291 804 (+5,2%), а обработените товари и поща са общо 1 864 тона (+28,1%).

От 20 декември стартираха традиционните чартърни ски вериги от Великобритания на авиокомпаниите Thomson Airways, Thomas Cook Airline, BH Air. Новата за Летище София английска авиокомпания Jet 2 изпълнява зимна програма от Ийст Мидланд и Нюкасъл. За първи път през зимата на 2015 г. Летище София посреща групи туристи от Тел Авив, превозвани от авиокомпания Israir.

Източник Money.bg

 

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]