Резервен вариант за тунела през Кресна

Подготвя се резервен вариант за реализацията на тунела през Кресна. Става дума за тунелния проект на лот 3 от магистрала „Струма“, съобщиха от Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. Идеята е да се придържа максимално близо до трасето на съществуващия път в дефилето на Кресна, така че да се избегне заемането на значителни нови площи.
 
Резервният вариант се разработва с оглед минимизиране на рисковете за магистрала „Струма” като цяло, в случай че възникне проблем с реализацията на тунела.
 
От компанията информират, че поради изключително трудния терен, икономичност и минимално засягане на околните пространства може да се търси чрез известно понижаване на проектната скорост и ширина на трасето, позволяващо движение със 100 км/ч. Това означава, че магистралата може да бъде заменена с 4-лентов скоростен път.
 
От компанията посочиха още, че евентуалното прокопаване на тунел през Кресна се очаква да продължи около 7 години.
 
Според НКСИП, ако в крайна сметка бъде приет друг вариант за преминаване на Кресненското дефиле, това би довело до допълнително проектиране с продължителност около година и половина, информира в. „Монитор“. От друга страна, може да се очаква и по-кратък срок за реализация на строителството от 3 години.
 
Въпреки идеите за алтернативно трасе работата по тунела при Кресна продължава, като се очаква идейният проект за него да е готов до края на 2014 г. Той остава основният за реализация на автомагистралата през Кресненското дефиле, защото е приет през 2008 г. с решението по ОВОС за цялата автомагистрала „Струма” като единствено допустим от екологична гледна точка.
Източник: Econ.bg
Автомобилен транспорт

Автобуси и таксита ще блокират София в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния […]

Въздушен транспорт

IATA: Транспортните ограничения са предизвикателство пред разпространението на Covid ваксини

Въздухоплавателните товарни оператори могат да изпитат трудности пред ефективното разпространяване на ваксините срещу Covid-19, ако не бъдат облекчени противоепидемичните ограничения за пътуване, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана […]

Въздушен транспорт

Нискотарифните компании ще са печелившите от коронакризата

Европейските летища, които са тежко засегнати от епидемията от коронавируса, ще трябва да намерят нов модел на функциониране след кризата, в който нискотарифните компании ще са печелившите. Това прогнозира днес […]