Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от страна на държавата за освобождаване на плавателните съдове.

По-рано днес екипажите и членове на сдружение „Черноморски изгрев“ отправиха призив към земеделския министър Явор Гечев за освобождаване на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова.

По техните думи с публичните си изяви от момента на задържането на нашите кораби, Стаматова е станала причина за изкривяване на общественото мнение у нас.

Изпълнителният директор на ИАРА доц. Стаматова изрази недоумение от липсата на всякаква официална информация от страна на Румъния, която да е предоставена до момента от северната ни съседка.

Тя поднесе своите извинения на засегнатите от думите й в национален ефир риболовци и подчерта, че ИАРА съдейства и ще им съдейства по всички възможни начини.

Снощи у нас се прибра първа група от шестима риболовци.

Мъжете заявиха пред Maritime.bg, че уловът акула, станал причина за тяхното задържане, всъщност е реализиран край българския бряг на Черно море.

„По-късно се насочихме на север, намирахме се на около 50 nm източно от Констанца, когато към нас дойде гранично-полицейски катер“, заяви един от прибралите се снощи риболовци.

„Целият проблем е, че румънците просто се подиграват с нас“, заяви друг член на български екипаж на риболовен кораб.

„Изобщо не са научили урока си от случая с кап. Христо Спасов, който осъди Румъния пред европейския съд за същото“, подчертава по-рано в ексклузивен коментар за Maritime.bg капитанът на р/к „ВЕНИ“ Красимир Петров.

Maritime.bg припомня, че Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани бяха риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите имаше 10 български риболовци. Целият им улов е иззет по съмнения за нерегламентиран улов на акула. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула.

Преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

maritime.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…