Ryanair ще лети до 21 дестинации от София

Най-голямата в Европа нискобюджетна авиокомпания "Райънер" (Ryanair) отваря своя база в София от 30 октомври, която ще обслужва полетите по 21 дестинации. Те се очаква да привлекат 1.5 млн. клиенти през следващата година, а индиректно ще се разкрият 1100 работни места. Това обяви главният търговски директор на компанията Дейвид О'Брайън.
 
Компанията ще лети четири пъти седмично до Брюксел и Мадрид, три пъти седмично до Барселона, Бирмингам, Дъблин, Айндховен и Пиза, два пъти седмично до Баден-Баден, Валенсия, Глазгоу, Ливърпул, Лондон, Венеция, Стокхолм и Мемингем и веднъж дневно Атина, Берлин, Кьолн и Рим.
 
Той допълни, че очаква до края на 2017 г. превозвачът да има 25% пазарен дял у нас. По данни на самата компания тя е превозвач номер едно по дял в Испания, Италия, Белгия, Ирландия, Полша и Литва, на втора позиция в Гърция, Португалия и Великобритания. За миналата година превозвачът отчита рекорден трафик от летищата в Атина, Брюксел, Кьолн, Единбург, Копенхаген.
 
КАРТА:

 
Според О'Брайън има голям потенциал за развитието на пазара у нас. Той даде за пример това, че в момента от София се лети по 52 маршрута, докато от Дъблин – също толкова голям град – до 148.
 
В отговор на въпрос за обявената вече процедура по отдаването на концесия на летище Пловдив, откъдето в момента компанията изпълнява полети до Лондон ("Станстед"), О'Брайън посочи, че не се планира някаква промяна, стига в резултат на това да не се вдигнат цените.
 
За предстоящата да се обяви концесия и на летище София директорът коментира, че е хубаво управляващите първо да видят лошия опит с такава процедура в Албания, Гърция, Сърбия и Грузия и тогава да преценят как да постъпят. Той не пожела да навлезе в детайли, но само даде пример с летището в Атина, чиито разходи се оказват колкото тези на "Шарл де Гол" в Париж при несравним брой обслужени пътници.
Изт: Dnevnik.bg

ЖП транспорт

Bombardier Transportation отваря офис в София за подкрепа на български проекти

БЪЛГАРИЯ: Bombardier Transportation създаде дъщерно дружество в България и откри офис за управление на проекти в София. „Със значителната модернизация на железопътния транспорт в България, този нов офис бележи важен […]

Uncategorized

Караянчева, ако някой може да дава разрешения за метрото, това не сте вие от ГЕРБ

Михаил Рангелов „Като не ви харесва Бойко, не ходете с метрото“, призова протестиращите председателката на парламента Цвета Караянчева. Въпреки, че присвояването на държавни постижения за партийни цели е нормална практика […]

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]