Съдът отмени скъпите винетки

От регионалното министерство заявиха, че ще обжалват

Цената остава в сила, защото решението не е окончателно

Върховният административен съд отмени поскъпването на винетките от 1 януари 2016 г. Основният мотив на тричленния състав е, че постановлението на Министерския съвет е прието без обществено обсъждане, не е съгласувано с останалите министри и няма обосновка за по-високите цени.

Делото срещу скъпите винетки беше заведено от няколко неправителствени организации. С решението на ВАС се отменя Постановление №317/17.11.2015 г. на Министерския съвет, с което беше изменена тарифата за таксите, които се събират от Агенция “Пътна инфраструктура”. С него цената на винетката за лека кола за тази година се повиши с 30 лв. до 97 лв. Според съда така приетата винетна такса противоречи на конституцията, защото не съответства на разходите по предоставената услуга.

Председателят на тричленния състав – съдия Йордан Константинов, е подписал решението с особено мнение, става ясно от документа.

Скъпите винетки обаче ще останат в сила до окончателното решаване на казуса, тъй като становището може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството веднага съобщиха, че ще обжалват в предвидения от закона срок. Новото дело ще бъде насрочено най-рано за началото на есента, а решение по него може да има в края на годината.

Източник : www.trud.bg

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]