Съдът отмени скъпите винетки

От регионалното министерство заявиха, че ще обжалват

Цената остава в сила, защото решението не е окончателно

Върховният административен съд отмени поскъпването на винетките от 1 януари 2016 г. Основният мотив на тричленния състав е, че постановлението на Министерския съвет е прието без обществено обсъждане, не е съгласувано с останалите министри и няма обосновка за по-високите цени.

Делото срещу скъпите винетки беше заведено от няколко неправителствени организации. С решението на ВАС се отменя Постановление №317/17.11.2015 г. на Министерския съвет, с което беше изменена тарифата за таксите, които се събират от Агенция “Пътна инфраструктура”. С него цената на винетката за лека кола за тази година се повиши с 30 лв. до 97 лв. Според съда така приетата винетна такса противоречи на конституцията, защото не съответства на разходите по предоставената услуга.

Председателят на тричленния състав – съдия Йордан Константинов, е подписал решението с особено мнение, става ясно от документа.

Скъпите винетки обаче ще останат в сила до окончателното решаване на казуса, тъй като становището може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството веднага съобщиха, че ще обжалват в предвидения от закона срок. Новото дело ще бъде насрочено най-рано за началото на есента, а решение по него може да има в края на годината.

Източник : www.trud.bg

летище бургас
Въздушен транспорт

БХРА настоява за връщане на държавен контрол над летище Бургас за спасяване на туризма в Южното Черноморие

февруари 27, 2024

В заявление на заместник-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Веселин Налбантов, бе изразена необх…

граничен пункт до рудозем
Избрани

Скоростен път до Пампорово и Рудозем?

февруари 26, 2024

В рамките на стремежа към модернизация на транспортната инфраструктура в България, Министерството на регионалното развитие и благоустрой…