Въвеждат електронни винетки през 2017 г.

Движението по пътищата ще бъде следено с джипиес система, а винетките ще станат електронни. Това заяви Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие, пред "Нова телевизия" днес.

Според Павлова е важно страната ни да не поставя бариери по пътищата. Затова се предвижда през идната 2016 г. да се обяви процедура по обществена поръчка във връзка с реализирането на идеята за електронни винетки и ако всичко премине успешно – през 2017 г. системата да бъде въведена. Тя уточни, че електронната винетка ще важи за всички пътища у нас.

Павлова изказа мнението си, че по този начин системата с винетките ще стане по-справедлива, защото всеки пътуващ ще трябва да плаща. Тя подчерта, че новият тип винетки няма да са за изминато разстояние, а за време, както сегашните, което означава, че най-вероятно няма да бъде въведена т. нар. "тол такса" – всеки шофьор да плаща според разстоянието, което изминава. Това, по думите на Павлова, ще излиза далеч по-скъпо.

Във връзка с протестите срещу по-скъпите винетки, регионалният министър отново подчерта, че пътищата ни се строят с европейски пари, но после те се поддържат от бюджета на страната ни и точно затова е важно да разполагаме с повече средства. Тя раздели демонстрантите на "искрено протестиращи" и "дежурно протестиращи".

Източник : www.novini.london

 

 
 
ЖП транспорт

Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз

„Булгартрансгаз“, „Български пощи“, „Винпром АД“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, Националната електрическа компания, „Джи Пи Груп“, „Аджибадем Сити клиник“, БДЖ, „Монтюпе“ и т.н. – това са само част от 146-те […]