САЩ внесоха 300 млн. долара в инициативата “Три морета”

Капиталът на инвестиционния фонда на инициативата “Три морета” надхвърли 1.2 млрд. евро, след като в четвъртък Бордът на Корпорацията за финансиране на международното развитие (DFC) на САЩ реши да внесе 300 млн. долара в него.

“Решението, което е взето по предложение на държавния секретар Майк Помпео, е важна стъпка, с която САЩ потвърждават силната си подкрепа за инициативата, като отпуснатите средства са предназначени за развитие на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа”, приветстваха от българското външно министерство решението.

Страната ни е ротационен председател на инициативата през 2021 г. През септември 2020 г. правителството пое ангажимент да участва в инвестиционния ѝ фонд с 20 млн. евро.

Очакванията на България са да получи финансиране за проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода “Петрохан” и на магистрала “Черно море”, свързваща Бургас и Варна.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е определена за Национален координатор по въпросите на “Три морета”. Създадена е Междуведомствена координационна група и Секретариат за организиране на българското председателство, в който са включени и представители на президентската администрация.

“Три морета” е политико-икономически проект на 12 държави – членки на ЕС от Централна и Източна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чехия, като целите му съответстват изцяло на Кохезионната политика на ЕС. Инициативата се основава на стратегическо партньорство със САЩ и се ползва с подкрепата на Германия.

Целта на “Три морета” е да насърчи сътрудничеството между страните по оста Север-Юг, а основният ѝ фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

mediapool.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…