Шефът на “Метрополитен”: През 2025-а приключваме третата линия

През 2025 година ще бъде завършена третата линия на метрото с 21 нови метростанции. Това каза пред “Фокус” директорът на столичния “Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев. Той уточни, че новият 21-км участък ще обслужва близо 600 хиляди пътници и ще увеличи влиянието си над трафика в столицата с общо над 45%. Още през есента на тази година можем да очакваме финализиране на първия етап с 8 нови станции, допълни инж. Братоев. “Първите 5 км с 5 станции включват участъка от район Красно село – НДК – кръстовището на ул. Граф Игнатиев и бул. Васил Левски. В края на годината трябва да бъдат завършени другите 3 станции – Орлов мост, Малък градски театър зад канала и бул. “Владимир Вазов”.

През първото тримесечие на 2020 година ще изградим участъка в квартал Овча Купел, което представлява трети етап от изграждането на третата линия на метрото. Сега изграждаме 12 километра, остават ни още 9км – 3 от тях представляват трите станции по бул. Владимир Вазов, а другите 6 км – шестте станции в кв. Гео Милев, Слатина, зала Арена Армеец и бул. Цариградско шосе от четвъртия етап. Тези два етапа са предложени с официално писмо от Столична община за включване в оперативната програма за 2021-2017 година. Сроковете, които си залагаме, са до 2025 година, т.е. за 3 години и 9 месеца”, обясни инж. Братоев.Той каза още, че в договора за третата линия на столичното метро са включени и 30 нови влака, 14 от които вече са доставени и започва подготовката им за влизане в експлоатация.

Всички 21 нови метростанции ще са оборудвани с преградни стени между пътниците и влака с височина 1.60 м, за да се избегнат нещастни случаи, обясни инж. Братоев и допълни, че това е пример как България черпи от опита и е съизмерима с най-големите градове в Европа и света.