Шенгенското пространство: Приемане на България и Румъния на дневен ред на 13 юни

българия и румъния шенген
снимка: RomaniaJournal

На 13 юни в Люксембург ще се проведе ключово заседание, на което ще бъде обсъдено и пълноправното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Според източници от белгийското председателство на Съвета на ЕС, малка група държави продължават да се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенген по суша. България и Румъния вече са част от пространството за свободно пътуване от 31 март 2024 г., но само по въздух и вода. Основен противник на разширяването по суша остава Австрия.

“Като председателство направихме всичко възможно, за да сближим различните позиции. Но това не стана възможно поради твърдите мнения “против”. Вероятно няма да приключим въпроса тази седмица”, коментираха източниците от белгийското председателство.

Белгийците, чието председателство приключва в края на месеца, се надяват да играят ролята на посредник и след това. За някои държави въпросът остава твърде чувствителен, като се вземат предвид и предстоящите парламентарни избори в Австрия наесен.

Какво означава това за България и Румъния?

Приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство по суша би улеснило значително пътуването и търговията в региона. Въпреки че двете страни вече са част от зоната за свободно движение по въздух и вода, приемането по суша е важна стъпка за пълната интеграция в Шенген.

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…