Ще има ли бъдеще Дунав мост 2?

Кой е забавил и кой е спасил Дунав мост 2? Това за пореден път става гореща тема в предизборната кампания. От ГЕРБ вече се оплакаха за заварените от правителството на Сергей Станишев "стърчащи железа" и за доведения докрай от тях строеж. Каква е истината? И коя от двете партии – БСП или ГЕРБ, може да закачи на знамето си заслугата за построяването на Дунав мост 2?
 
Договорът за проектирането и строителството на мост "Нова Европа" е подписан на 30 януари 2007 г. със срок за изпълнение 38 месеца, т.е. до април 2010 г. Стартът на проекта е даден на 13 май 2007 г., а реалното строителство започва в края на същата година. В мандата на БСП до юли 2009 г. са изпълнени 45% от предвидените строителни работи, включително най-сложните дейности под вода и са поставени носещи пилоти, върху които да стъпят стълбовете на моста, обясняват червените. В неплавателния участък на реката са излети 56 пилона с диаметър 2 м на дълбочина 60 м, а в плавателния участък – 96, с диаметър 2 м на дълбочина 80 м. Това са "стърчащите железа", които правителството на ГЕРБ заварва и без които мост няма как да има.
 
Действително има изоставане с около година от първоначалния график, произтичащо от необходимостта от изменения в националните законодателства на България и Румъния след приемането им в Европейския съюз (ЕС), от отказа на румънската страна в продължение на 13 месеца да осигури достъп на нейна територия на фирмата изпълнител, както и от неблагоприятните инженерно-геоложки условия на строителната площадка, установени по-късно и довели до изменение на първоначалния проект. Стоманените фундаменти на моста са заменени със стоманобетонни. Тези обективни причини за забавянето са изнесени не от представител на БСП, а от депутат на ГЕРБ на заседание на парламента от 29 февруари 2012 г. и могат да се прочетат в стенограмата за деня.
 
В началото на август 2009 г. току-що назначеният зам.-транспортен министър Ивайло Московски казва, че строителството на Дунав мост 2 закъснява с 12-14 месеца.
 
Със завареното забавяне и без усилие за наваксване крайният срок се очертава през 2011 г.
 
С оглед на тази фактическа обстановка, през февруари 2010 г. инженерът на обекта удължава срока до 9 юни 2011 г., а тогавашният премиер Бойко Борисов поема ангажимент да го спази.
 
"Общата ангажираност на българската и на румънската страна за реализация и въвеждане в експлоатация на обекта без по-нататъшни закъснения е потвърдена по време на съвместната проверка на строителната площадка от премиер-министрите на България и Румъния на 26 февруари 2010 г.", пише в официална информация на транспортното министерство за напредъка на проекта към 31.05.2010 г.
 
Правителството на ГЕРБ не само че не спазва удължения срок, но натрупва ново забавяне от 2 г. – до средата на 2013 г. Близо една година се проточва даването на концесия за добив на инертен материал за насипите на съоръжението. Така, вместо на 9 юни 2011 г., мостът е
 
пуснат в експлоатация на 14 юни 2013 г.
 
Правителството на ГЕРБ не прави нищо за изграждане на пътища към Дунав мост 2, припомнят социалисти. Така той е пуснат в експлоатация без сигурен и лесен достъп от София към него. Още по-неприемлива е позицията на служебното правителство, което заяви намерения да извади проекта за модернизация на пътя Видин – София от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" – 2014 – 2020. На 6 юли 2014 г. бе пуснат в експлоатация обходът на Враца. В усилен строеж е околовръстният път на Монтана. И двете отсечки са изградени при правителството на БСП и ДПС.
 
На 15 и 16 юли 2013 г. бяха сключени договори и започна проектирането на четири участъка от пътя: Видин –
Димово; Димово – Бела – Ружинци; Ружинци – Монтана и Монтана – Враца. Идейните проекти са готови, предстои изработването на техническите. През юни 2014 г. Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществени поръчки за избор на строител и на строителен надзор за двата лота от участъка Мездра – Ботевград.
 
На 14 август т.г. обаче, след като служебното правителство поема властта, процедурите са спрени.
 
В същото време от АПИ съобщиха, че модернизацията на пътя остава приоритет и ще се финансира по програмата "Транзитни пътища VI" с пари от републиканския бюджет и заем от Европейската инвестиционна банка. На практика, ако това бъде допуснато, проектът ще бъде лишен от сигурно финансиране с европейски средства за сметка на несигурни обещания за бъдеще време, смятат в БСП.
 
Според експерти Европейската инвестиционна банка като цяло не финансира ново строителство по реда на държавните инвестиционни заеми. Философията на този държавен инвестиционен заем "Транзитни пътища" е да се рехабилитират съществуващите пътища от първи и втори клас.
 
Общата прогнозна стойност на участъка Видин-Монтана-Враца е 500 млн. евро. Стойността на "Транзитни пътища" – VI, съгласно решение на Министерския съвет, е 300 млн. евро при 50% държавно съфинансиране, т.е.
 
цифрите не се "връзват"
 
Има съгласуван с банката списък от отсечки, подготвени от АПИ, за който предстои мисия на ЕИБ в седмицата след 8 септември, за оглед на ключови участъци и окончателно утвърждаване.
 
Без подобряване на пътната инфраструктура към Дунав мост 2, в който бяха инвестирани над 200 млн. евро, той не може да даде резултатите, които всички ние очакваме, въпреки че от пускането му в експлоатация през юни 2013 г. досега през него са минали над 620 000 превозни средства. Така защитават тезата си за оставане в транспортната европейска програма на проекта за модернизация на автомобилния път Видин – София от БСП.
 
Кой крив, кой прав – решават избирателите.
 
Източник: www.standartnews.com
Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]