Симеон Ананиев: Трябва да има общонационална схема за превози

Смятам, че БДЖ може категорично да се справи в рамките на съществуващата субсидия. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" председателят на Българската асоциация на железопътните превозвачи Симеон Ананиев:
Моделът, който се предлага сега, беше същият, който се предложи при предишното управление на същия управленски екип на БДЖ. Отново имаше 2000 съкратени и съкращаване на влакове, изобщо един подход, обоснован на подхода на разходите, а не на подхода какво е нужно на обществото, какви влакове и за какво е нужна железницата.
 
В края на управлението преди служебното правителство се проведе един конкурс за близо 2 милиона, за анализ на цялостното състояние на БДЖ. Този анализ, който сега се говори, че отново ще се прави, категорично показва, че само 4 влака са рентабилни по икономическото понятие "рентабилност". Но това не значи, че влаковете, в цялост, и железопътната система не е рентабилна, както и метрото.
 
Моделът и графикът на БДЖ са от миналия век, сподели Ангелов. Необходими са нов подвижен състав и нови графици, за да е адекватна железницата на нуждите на обществото, категоричен е той.
 
Трябва да има общонационална схема за превози. За всеки регион, за всяко населено място да бъде ясно колко са пътуващите и какъв транспорт да се осигури. Не може в едно населено място, ако има 100 пътника, да има и 4 автобуса и 2 влака. Това във всички нормални, европейски държави е регламентирано. Има ли общонационална схема, се отива към второто – съобразно задачите на железницата, да бъде направена стратегия за железницата – какви нови, съвременни, екологични, леки мотриси да бъдат закупени, за да отговарят на нуждите на обществото. И най-важното – навсякъде по света мениджърските екипи се избират с конкурс. Не може всяка една политическа власт в транспорта да оставя хора, които нямат друга работа.
 
Спрените влакове от серия 32 наистина са опасни, категоричен е Ананиев. Той припомни, че ги е спрял от експлоатация, когато е бил директор на "Железопътна администрация" преди 4 години.
Източник: БНР
Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]