Скъпарските яхти на порт Варна отиват на втори търг

Пристанище Варна ще пусне на втори търг най-скъпарските си яхти, след като в първото наддаване за тях нямаше кандидат купувачи. „Андромеда" и „Стела поларис" оценени първоначално съответно за над 59 хиляди и над 33 хиляди лева вече са извадени на тезгяха за повторна продажба, която ще се проведе в края на месеца .

Шест килови ветроходни яхти, два малки ветроходни съда, катер , две пластмасови гребни лодки и ремарке продаде варненското пристанище на проведения в края на миналия месец търг, за който първи съобщи „Труд”. Портът обяви тогава, че се разделя с 19 ветроходни яхти след извършена оценка на техническото им състояние, предпоставка за инциденти на море.

Най- скъпо е продадена в първия кръг яхта "Каприкорн", спусната на вода през 1976 г. Новият й собственик ще брои близо 10 бона за 9-метровия съд тип „картер”. Началната й цена беше малко над 8000 лева.

За първото наддаване са подадени общо 10 редовни оферти. Ветроходци са играли за някогашните морски красавици с първоначални цени под 10 000 лв. Въпреки че са спечелили в наддаването, двама от участниците са се отказали от яхтите „Мимоза” и „Юнга „ , научи „Труд”.

Във варненския яхтклуб „Кап. Г.Георгиев –Порт Варна”, който се разбунтува заради продажбата, но след серия от срещи с ръководството на пристанището духовете се успокоиха, отиват яхтите „Нунки” и „Алгол”. Те са продадени за малко над 9 хиляди лева.

С хилядарка над първоначалната цена от 4415 лева, участник в търга печели и ще плава със 7-метровата яхта тип иптон „Лили“. Тази лодка, спусната на вода през 1988 г., беше най-новата сред обявените за продан от варненския порт.

При нови собственици отиват и още две яхти – „Проксима“ и „Денебола“, тип „Конрад 25“, които участват в едноименното държавно ветроходно първенство. Новите им собственици ще платят за тях общо около 6 хил. лева.

За малко над 2500 лева е продадена малката яхта „Вяра“, 1682 лева ще брои новият собственик на катер „Тюлен“, а 4-метровата „Зефир“ е изтъргувана за 503 лева.

Млад варненски ветроходец пък се сдобива с две гребни лодки срещу скромните 237 лева. Най-евтино пристанището е продало ремарке за лодки, само срещу 104 лева.

Около 35 хил. лева ще получи портът за всички продадени лодки на първия търг. На нарочна пресконференция ръководството на пристанището съобщи, че част от парите ще се разходват приоритетно в подкрепа на детското ветроходство и ще бъдат осигурени нови плавателни съдове.

Източник : www.trud.bg

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]