Скоростен път до Пампорово и Рудозем?

граничен пункт до рудозем

В рамките на стремежа към модернизация на транспортната инфраструктура в България, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, под ръководството на министър Андрей Цеков, обяви старта на подготвителни дейности за изграждането на ново скоростно трасе, свързващо Пловдив със Смолян и Рудозем. Според официално разпространена информация от Агенция “Пътна инфраструктура”, възнамеряват да обявят обществена поръчка за разработването на разширен идеен проект, включващ инженерно-геоложки изследвания и планове за устройство на територията, през втората половина на 2024 година.

Този проект е изключително значим не само за жителите на Пловдив, желаещи бърз достъп, но и за подобряването на транспортните връзки с Гърция, както и за улесняването на пътуванията в направлението север-юг в България. Наличието на такова скоростно трасе ще допринесе за значително намаляване на времето за пътуване от втория по големина град в страната до гръцкото пристанище в Кавала, откривайки нови възможности за икономическо развитие на целия регион.

Освен това, област Смолян се отличава като единствената в България, която не разполага с първокласен път или автомагистрала и липса на железопътна линия, което прави проекта още по-съществен за развитието на региона.

В допълнение, министерството обмисля и втори пътен проект, известен като “Родопска магистрала”, който би трябвало да свърже Благоевград, Гоце Делчев и Ивайловград. Въпреки че времевите рамки за реализацията на последния са все още неясни, първият проект показва обнадеждаващи признаци за скорошно начало на строителни дейности, при условие на бързи процедурни стъпки.

В момента пътуването между Пловдив и Смолян се осъществява по второкласния път II-86, който е двупосочен и характеризиращ се с множество завои и ограничени възможности за изпреварване, повишаващи риска от пътнотранспортни произшествия. Новото скоростно трасе обещава да облекчи трафика по този маршрут, предоставяйки бърз и безопасен достъп до Смолян и граничния контролно-пропускателен пункт Рудозем, както и да подобри връзката с магистрала “Тракия”.

Така, проектът за скоростен път Пловдив – Смолян – Рудозем се очертава като ключова стъпка към устойчивото развитие на транспортната инфраструктура в България, отваряйки нови хоризонти за икономически и социален прогрес на региона.