София става умен град

Интелигентно паркиране, сметосъбиране, и отчитане на електромери, водомери и газомери са проекти, които могат видимо да повишат качеството на живот на гражданите в столицата благодарение на нова мрежа, изградена от VIVACOM в партньорство с Nokia.

Така София прави сериозна крачка напред в развитието си като умен град и има реален шанс да се нареди сред световните интелигентни градове като Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Хелзинки.
Мрежата LoRa (Long Range) e технология за изграждане на безжични комуникационни мрежи от нов тип, които осигуряват свързаност между всякакъв тип обекти, давайки им възможност да комуникират помежду си бързо и ефективно и без необходимост от СИМ карти.

LoRa използва радиочестотен спектър в под-гигахерцовия диапазон (863 – 870 MHz за страните от Европейския Съюз) за комуникация с ниска мощност между много на брой устройства – сензори и базови станции, които са разположени върху обширна територия. Технологията покрива изискванията по отношение на Интернет на Нещата (Internet of Things); предлага сигурна двупосочна комуникация, мобилност и услуги, свързани с локализация. И всичко това с изключително нисък разход на енергия – LoRa позволява батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежа, изградена по тази технология, да бъде експлоатирана до 10 години.

Сред възможностите, които LoRa дава, са:

  • интелигентни системи за паркинги, които показват на водачите най-близкото свободно място за паркиране и ги навигират до там;
  • интелигентно осветление, даващо по-голяма сигурност за гражданите, както и спестяване на разходи за електроенергия на общините;
  • контрол на качеството на въздуха;
  • ефективно управление на контейнерите за смет;
  • дистанционно и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства за бита.

България е 9-та в света и 6-та в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. Имаме всички предпоставки да се наредим и сред първите, които превръщат градовете си в умни и свързани еко системи в полза на хората“, коментира Радослав Златков, главен технически директор на VIVACOM.

Изт: economy.bg