Стартираха търговете за строителство на две отсечки от лот 3 на магистрала Струма

Започна първият етап на процедурата по избор на изпълнител на два участъка от лот 3 на магистрала "Струма".
 
Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти” обяви търговете за проектиране и строителство на отсечките от Благоевград до Крупник с 2-км тунел при с. Железница и от Кресна до Сандански.
 
Документите за участие в процедурата за проектирането и строителството на отсечката от Благоевград до Крупник се приемат до 10 октомври, а за изграждането на участъка от Кресна до Сандански – до 3 ноември.
 
На втория етап от процедурата компанията ще покани за участие предварително одобрени фирми, които да отговарят на критериите за строителство на участъците от магистралата. Т. е. изпълнителите на строителството ще станат ясни догодина, а изграждането на цялата отсечка от Благоевград до Сандански трябва да приключи до 2022 г., за да не изгубим еврофинансирането.
 
Проектирането и строителството на лот 3 на магистрала Струма се очаква да струва над 1,7 млрд. лева. Очакваната стойност на отсечката от магистралата от Благоевград до Крупник е 150 млн. лева. Проектирането и строителството на участъка от Кресна до Сандански се очаква да струва 200 млн. лева. Това са и двата по-леки участъка от лот 3 на магистралата.
 
Все още не е обявен търгът за отсечката от магистралата от Крупник до Кресна, където е и дългият над 15 км тунел в Кресненското дефиле.
Изпълнителите и на двете отсечки трябва да подготвят техническите проекти, да ги съгласуват със съответните ведомства и с експлоатационните дружества, да организират и изпълнят всички необходими дейности за реализиране на проектите, да ги изградят изцяло и пуснат в експлоатация.
 
В участъка от Благоевград до Крупник е предвидено да има 8 мостови съоръжения, 3 надлеза, 3 подлеза, 4 селскостопански подлеза и 3 пътни възела. В отсечката от Кресна до Сандански се предвижда изграждането на 9 моста, 15 селскостопански подлези, надлези и подлези за достъп, 2 пътни възела и 4 площадки за отдих.
 
Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти” е обявила и процедура за определяне на обезщетенията при принудителното отчуждаване на имоти, необходими за строителството на магистралата, и техническо посредничество. Поръчката е на стойност 290 хил. лева с ДДС.
Източник: www.investor.bg
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]