Тайвански пътнически самолет се удари в мост

Най-малко 15 души са загинали, а други с в неизвестност при самолетна катастрофа в тайванската столица Тайпе, съобщиха местните власти.
По-рано беше съобщено за 9, а поле за 11 жертви, но по последни данни броят на жертвите се увеличава, след като спасителните екипи започнаха да опразват корпуса на самолета, предаде АП, цитирана от БТА. 
 
След излитането си самолетът АТР-72 /ATR-72/ на тайванската авиокомпания "ТрансЕйша еъруез" с 58 души на борда – 53 пътници, от които две деца, и 5-ма екипаж, се е завъртял на една страна във въздуха. Тогава закачил с едното си крило естакада, удряйки такси, в което също има пострадали, и паднал в река Цзилун. По-голямата част от корпуса му е потънала на няколко десетки метра от брега. 
 
Управлението за гражданско въздухоплаване на Тайван заяви, че 28 души са извадени от корпуса на самолета, от които 15 загинали, а 30 са все още в неизвестност. 
 
Според представител на противопожарната служба на Тайпе хората, които са в неизвестнот, или са в корпуса, или са били отнесени от реката. По думите му "нещата в момента не изглеждат оптимистични". 
 
"Хората в предната част на самолета вероятно са загинали", каза той. 
 
Спасителите изваждаха багаж от отворена врата на самолета, за да опразнят корпуса. Те планират да изградят понтонен мост, за да улеснят тези дейности. 
 
Няколко от падналите във водата са успели сами да се доберат до брега. 
Трийсетина от пътниците са били туристи от китайски град Сянмън. 
 
Самолетът е построен през април 2014 г., а последната техническа проверка е била на 26 януари. АТР-72 е двумоторен турбовитлов самолет, управляван от двама пилоти и предназначен за превозване на 74 пътници на средни разстояния. Произвежда се от френско-италианския консорциум АТР.
 
През юли 2014 г. самолет на същата компания се разби, тогава загинаха 47 души. 
Тайван е остров с китайско население, който обяви независимост след социалистическата революция в Китай през 1949 г. Китай не признава независимостта му и го смята за своя територия, припомня БГНЕС. 
 
Междувременно най-малко 7 души загинаха при катастрофа край Ню Йорк, при която влак блъсна кола.
Източник: Dir.bg
Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]