Товарен кораб срути мост на магистрала в САЩ, има жертви (ВИДЕО)

Балтимор мост се срути след като кораб го удари

Дългото 2,5 км мостово съоръжение “Франсис Скот Кий” (Francis Scott Key Bridge) в американския град Балтимор, щата Мериленд, рухна във водата, след като огромен контейнеровоз се блъсна в колона на съоръжението.

Според видеозапис, качен в социалната мрежа “Екс”, към 01:30 ч. тази нощ местно време корабът се е ударил в моста, след което на борда му е възникнал пожар и е потънал. При частичното рухване на съоръжението във водата отдолу са паднали неуточнен брой автомобили, посочва Асошиейтед прес.

Не е ясно колко превозни средства е имало на моста по време на инцидента, но градската противопожарна служба на Балтимор потвърди, че “поне седем души” и няколко автомобила са паднали в реката, сред които и ремарке с влекач. В ход е мащабна спасителна операция.

Местната полиция съобщи, че е била уведомена за частично рухване на моста “Франсис Скот Кий”.

“И двете платна на Междущатска магистрала 695 в участъка на моста са затворени за движение. Трафикът се пренасочва”, съобщиха транспортните власти в Мериленд.

Мостът с 4 ленти се простира над река Патапско и служи като най-външното пресичане на пристанището на Балтимор и съществена връзка с Междущатска магистрала-695 или Околовръстния път на Балтимор.

Съоръжението носи името на Франсис Скот Кий, който е седял близо до мястото на моста, докато е бил свидетел на бомбардировката на Форт Макхенри през 1814 г., което го вдъхновява да напише националния химн на САЩ – “Знаме, обсипано със звезди”