Товарните влакове Китай-Европа надхвърлиха 90 000 композиции и 380 милиарда долара в стоки

интермодален терминал европа китай, товарни влакови конпозиции
Архив

На сутринта на 25 май беше отбелязано сериозно достижение за товарните влакове Китай-Европа – техният общ брой вече надхвърли 90 хиляди композиции. Чрез тези влакове са транспортирани над 8,7 милиона стандартни контейнера със стоки, на стойност повече от 380 милиарда долара.

От 2016 г. до 2023 г. годишният брой на влаковете по железопътните линии Китай-Европа се е увеличил от 1702 до над 17 000, което представлява десетократно нарастване със среден годишен ръст от 39,5%. В началото на инициативата бяха нужни цели 90 месеца, за да се достигне броят от 10 хиляди композиции. За сравнение, само за последните 7 месеца бяха изпратени последните 10 хиляди влака.

Товарните влакове Китай-Европа улесняват доставката на електронни продукти, домакински уреди, електрически автомобили и други „произведени в Китай“ стоки до Европа по-бързо и на по-добри цени. Железопътните линии увеличават възможностите за европейските производители и търговци да навлязат на китайския пазар.

Това значимо постижение демонстрира важността на железопътната връзка между Китай и Европа за глобалната търговия. Товарните влакове играят ключова роля в икономическото развитие, като улесняват обмена на стоки и подпомагат икономиките на двете страни. В допълнение, те допринасят за устойчивото развитие, като предлагат по-екологична алтернатива на въздушния и морски транспорт.

С нарастващата популярност на железопътните превози между Китай и Европа, бъдещето на глобалната търговия изглежда обещаващо, с възможности за още по-бърз и ефективен обмен на стоки и услуги.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…