Транспортният министър прекратява спорни жп поръчки за 1,7 млрд. лева

Транспортният министър прекратява обществените поръчки за доставка на нов подвижен състав за 1,7 млрд. евро, които бяха пуснати от служебния кабинет на Гълъб Донев, научи Транспортал от източник от транспортното министерство. Все още няма официална информация от ведомството, но се очаква официалното съобщение за спирането да стане факт до дни.

Новият министър Георги Гвоздейков е изискал всичката информация за поръчките и е поставил изискване новите процедури да бъдат пуснати максимално бързо, да бъдат прозрачни и по всички национални и европейски правила.

Поръчките за нови локомотиви, мотриси и вагони бяха обжалвани от почти всички кандидати, включително големи производители като Сименс и Шкода, като Комисията за защита на конкуренцията взе решение процедурите да бъдат спрени.

„Очаквахме това да се случи, дано по-бързо да бъде обявено официално, тъй като времето за коригиране, обявяване и реализиране на процедурите е изключително кратко“, коментира Марио Нинов, жп експерт към КТ „Подкрепа“.

„Оказва се, че освен обществените поръчки за влакове трябва да се направят и допълнителни процедури за строежи на сгради, в които да се подържат доставените влакове. И забележете, в поръчката е казано в които точно градове да са сградите за поддръжката на влаковете. Нормалната европейска практика е това да бъдат допълнителни инвестиции от страна на изпълнителя, дано това бъде регламентирано в новите процедури.“, обясни пред Транспортал Варужан Апелян, транспортен експерт от ДБ.

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…