Транспортното министерство пусна тайно конкурсите за шефове на държавни предприятия

Транспортното министерство е обявило конкурси за директори и членове на управителни съвети на всички подчинени държавни дружества, показа справка на Транспортал в сайта на министерството.

Сроковете за кандидатстване за обявените позиции са много кратки – 10 работни дни, за които кандидатите трябва да представят всички необходими документи, да попълнят молба заявление и да приготвят 10-странична концепция за развитие на съответното дружество.

Според експерти обаче обявените от министерството конкурси са в нарушение на закона за публичните предприятия и правилника за неговото използване. Според изискванията процедурите трябва да бъдат съгласувани с Агенцията за публичните предприятия и контрол. От своя страна агенцията трябва да публикува  официално съответния конкурс, като трябва да назначи комисия в състав от 9 члена – 3 от агенцията, 3 от министерството и 3 независими експерти.

Засега подобно съгласуване не е извършено и на страницата на АППК няма публикувана информацията за конкурсите на транспортното министерство. Според експерти нарушението на закона и правилника са достатъчен повод конкурсите да бъдат обжалвани и да бъдат отменени от съда.

Не закъсняха реакциите от социалните мрежи. „Бързат като за последно да си назначат своите хора и после никой да не може да ги пипне“, пише потребител в специализирана група за автомобилен транспорт.

Предприятията, чието ръководство трябва да бъде избрано от комисиите са едни от най-големите в България. Освен познатото БДЖ, в списъка с обяви е и НК „ДП Железопътна инфраструктура“, която няколко поредни години е обявявана за най-големия работодател в България. Сред другите предприятия са държавни пристанища, летища, Български морски квалификационен център, Български пощи, Пристанищна инфраструктура, Ръководство на въздушното движение, Транспортните болници. В списъка е и преброителя на гласовете при провеждане на избори „Информационно обслужване“, където трябва да бъдат назначени трима представители на държавата и двама независими експерти.

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…