Турция вдига петкратно таксите за кораби през Босфора, транспортният министър с остра реакция след сигнал от бизнеса

България има само десет дни за реакция срещу решението на Турция да вдигне петкратно таксите за преминаване през Босфора, коментира пред Транспортал Стоян Новаков, бивш транспортен заместник-министър в правителството на Кирил Петков. Според него това действие на турската страна ще доведе до увеличение на цените за превоз между 1 и 2 евро на тон, което ще направи морските превози в Черно море нерентабилни и ще доведе до масови фалити.

„Новите такси означават, че сега един среднотонажен кораб ще трябва да плаща допълнителни 30 хиляди долара за преминаване през Босфора и Дарданелите, което се равнява на 5 до 10% от стойността на ремонта му. Това на практика ще ликвидира кораборемонтния бизнес в региона“, коментира Светлин Стоянов, изпълнителен директор на „МТК Делфин АД“ и член на УС на Българската Морска Камара.

Реакцията на транспортния министър и вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев не закъсня. Той е изпрати писмо до министъра на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу, съобщиха от транспортното министерство.

В писмото се посочва, че до момента официална нота за предстоящо повишаване на таксите не е постъпвала към българските власти. Транспортният министър изтъква, че подобно изменение може да бъде поискано от всяка от държавите-страни по „Конвенцията от Монтрьо“ в края на всеки петгодишен период от влизането ѝ в сила, като направи съответно предложение до другите договарящи се страни. Допускането му зависи от подкрепата на поне две страни, три месеца преди изтичането на петгодишния срок на документа. Всички държави-страни по Конвенцията за въвеждането на нови условия, следва да бъдат уведомени за подкрепеното предложение. Важно условие е, че освен предлаганите изменения, предизвестието следва да съдържа и мотивите, налагащи приемането му.

Министър Алексиев категорично заявява, че българският бизнес в сектора ще бъде значително ощетен от подобни обстоятелства. Вицепремиерът отправи искане към турския си колега Караисмаилоглу за предоставяне на официална информация, като до изясняване на въпроса посочената мярка да не бъде прилагана.

Христо Алексиев е провел разговор и с посланика на Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, като е изразил позиция, че въвеждането на петорно увеличение на таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите, в ситуацията на икономическата криза, породена от Ковид пандемията и войната в Украйна, ще доведе до тежки последици върху икономиката на страните в Черноморския регион. Вицепремиерът настоя, преди предприемането на подобна стъпка, да се проведе дискусия между всички заинтересовани страни, на която да бъдат обсъдени ефектите от тази мярка, като до тогава да бъде спряно прилагането ѝ.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …