Увеличение на пътните такси към Халкидики от септември

Увеличение на пътните такси към Халкидики от септември

Увеличение на пътните такси в Гърция.

От 1 септември очаквайте покачване на пътните такси в Гърция, Решението е взето от концесионерите на гръцките магистрали, а от Министерството на инфраструктурата и транспорта реагираха остро, пишат гръцките медии.

По данни на capital.gr, цената за преминаване с лек автомобил между ГКПП Кулата и Солун в момента е 2,40 евро. От септември този тариф ще расте с 12%, което ще доведе до цена от около 2,69 евро. Има сигнали, обаче, че увеличението може да достигне 16% в някои секции, което би ударило цената до 2,78 евро.

През 2023 г. Гърция е посрещнала 1,3 млн. български автомобилни туристи, регистрирайки ръст от 500 000 спрямо предишната година. Халкидики привлича вниманието, като българите и румънците вече формират над 70% от гостите в местните хотели и жилища.

Гръцкото правителство настоявало за срещи с концесионерите през юли, целящи компромис в интерес на гражданите. Въпреки това, към края на месеца, концесионерите изненадващо потвърдили своето намерение за увеличение на таксите.


Тези такси ще бъдат актуални само за последните месеци на 2023 г., тъй като през следващите седмици ще бъде определена новата структура на таксите за 2024 г.