Въвеждаме ТОЛ система по пътищата

 

Най-рано през декември правителството ще вземе решение кога и по какъв точно начин да бъде въведена т. нар. ТОЛ система за заплащане на пътищата у нас.

Това решение ще бъде взето на базата на внимателно проучване с техническата помощ на Световната банка, което ще намери отговори на въпросите „как да бъде въведено това заплащане, за кой клас пътища у нас да се въведе първо и какви да бъдат цените". Анализът ще бъде факт благодарение на подписано днес споразумение между Световната банка и Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).

Парите за проучването с крайна цел разбиране на ползите от ТОЛ системата са близо 7 млн. лева. Около 1,4 млн. лева от тях са спестени пари от проект на пътната агенция по Оперативна програма „Транспорт".

„След тежки преговори със Световна банка отпуснатите пари ще бъдат насочени за детайлен анализ, бизнес модел, финансов модел, икономически и технически преглед и на законодателството ни, за да може България да премине от винетната система към ТОЛ система за използване на пътищата", обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя постави и срок до края на настоящата година дейностите по проекта да бъдат готови, а след анализа нещата да останат в „ръцете" на правителството и то да реши кой модел за това за кои видове пътища да бъдат използвани ТОЛ системите.

„Който най-много използва пътищата, който най-много руши пътищата, той трябва да заплаща най-много", изтъкна още Павлова и отбеляза, че именно ТОЛ системите ще донесат повече приходи в държавната хазна от използването на пътищата ни.

Източник: Ibox.bg

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]