„Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг

Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет. Той каза още, че разходите по спасителната операция на кораба са около 2 млн. лв. Плавателният съд вероятно ще бъде продаден за сума малко над 3 млн. лв.

„Направихме успешна операция по отношение на кораба „Vera Su“. В момента е на сух док и той ще бъде напълно възстановен, за да може да бъде плавателен. Корабът е задържан като българска собственост и ако разходите не бъдат покрити от застрахователите, той ще бъде продаден на открит търг, за да може тези разходи да бъдат възстановени“, каза той.

Правителството ще изчака и края на следващата седмица да си получи от собственика или застрахователя на кораба „Vera Su“ парите за спасяването му. След това ще бъде обявен на търг, като ще се търсят поне 3 млн. лв. България ще строи и изгражда мултифункционален модерен кораб, който ще покрива нуждите за спасителни и издирвателни операции. Може да бъде ползван и за практическо обучение на студенти, уточни министърът на транспорта. Той допълни, че корабът може да бъде използван и за научноизследователски дейности и мисии.

„Кораб, който беше потънал и „умрял“, успяхме да го извадим и съживим. С тези 3 млн. лева отново ще може да плава във вода, макар и не в перфектно състояние. Христо Алексиев каза още, че държавата ще подпомогне автобусните превозвачи в размер на 40 млн. До края на годината средствата се очаква да бъдат разплатени, за да може браншът да получи глътка въздух в днешната ситуация, свързана с COVID кризата. Освен това България ще подаде жалба в Съда на ЕС по отношение на пакета „Мобилност“, тъй като той е дискриминационен спрямо българския автобусен и автомобилен международен транспорт.

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…