Владимир Владимиров: Спортът е неразделна част от корпоративната политика на БДЖ

Владимир Владимиров е изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД. След кратко прекъсване, станало факт по време на служебното правителство, магистърът по бизнес администрация от Университета в Южна Каролина и икономическия такъв във Виена, продължава с всички сили своята определяна като "невъзможна" мисия да вкара в правилния коловоз българските държавни железници.
Управленец с доказани качества и мениджър от нов вид, освен съсредоточен върху редицата въведени от самия него реформи, които бележат безспорни високи резултати в БДЖ, Владимир Владимиров е и личност с подчертан афинитет към спорта, в частност футбола.
По негова идея, на старта на втория му мандат начело на железниците, бе създаден футболен клуб "Локомотив БДЖ". Отборът вече има шампионска титла зад гърба си, като играещ старши-треньор е емблематичният бивш състезател на столичния Локомотив – Юлиян Петков. Колективът е основното оръжие на състава, в който ангажиран с личен пример, достоен за уважение, е и самият Владимиров, който е капитан на тима.
Футболният клуб обаче далеч не е всичко, с което се изчерпва спортната дейност на управника на БДЖ. Отново по негова инициатива се провеждат регионални Спартакиади за служителите на предприятието, а в последствие най-добрите имат възможността да покажат на какво са способни на национална Спартакиада. 
Повече за всичко това и отговорите на редица въпроси, сред които и възможно ли е чрез реформа във всяко отделно държавно предприятие да се постигнат добри спортни резултати на най-високо ниво – от изпълнителния директор на "Холдинг БДЖ", специално за ТОПСПОРТ:

Господин Владимиров, Вие сте доказателството, че ексцентричен, нов тип мениджър може да се заеме с "невъзможна мисия" като БДЖ и с редица последователни, насочени реформи да я превърне във възможна такава. Част от споменатата Ви ексцентричност и дисперсност в интересите Ви е и спортът, в частност футболът. Директно на въпроса – защо и как решихте да създадете футболен отбор?
– Аз съм човек, който обича предизвикателствата. За мен това е едно сериозно предизвикателство, като трябва да подчертая, че всички ние гледаме на него не просто като на някакво временно явление, а като на ход, устойчив във времето.

Критиците Ви побързаха да окачествят създаването на футболен клуб Локомотив БДЖ като своеобразен каприз от Ваша страна, с който според тях просто задоволявате егото си и, цитирам дословно, се "забавлявате".
– Ние вече имахме нееднократно възможността да докажем, че това не е така. Има елемент на удоволствие в играта, но това важи и за професионалните отбори. Ако го няма този фактор, няма как да се придвижваме напред. Но подчертавам дебело – всички в Локомотив БДЖ гледаме безкрайно професионално на ангажиментите си и изявите си на терена. Без да е налично това, няма как да бъдат постигнати каквито и да било резултати.

 

Снимка 240080

Източник: "Дарик"

 

Доволен ли сте от високия старт на тима? Спечелихте турнир след буквално няколко седмици съвместна игра.
– Да. Нямаше как да не се радваме и да не сме щастливи от постигнатото. Имахме възможността да играем с редица много по-обиграни отбори, които бяха създадени и окомплектовани доста преди нашия. Въпреки това доказахме, че имаме не само желанието и амбицията, но и уменията да сме номер едно. Записахме 12 победи и загубихме само веднъж, като регистрирахме 37 точки и вкарахме над 80 гола на турнира "Football 7 Cup". И трябва да уточня, че съставът, който успя да ни победи, го направи в още първия ни турнирен мач като отбор, в който аз не успях да взема участие, но след това им "върнахме услугата" и ги надиграхме по доста категоричен начин в ответния двубой.

 

Снимка 240086

Източник: topsport.bg

 

Колективът ли е най-важната "съставка", най-отличителният белег и силен аргумент за вас?
– Може да се каже. Стигнахме такова ниво, на което вече можем да играем без всеки от титулярните си футболисти. Когато липсват повече от трима от тях изпитваме затруднения, но така е с всички професионални отбори, които са далеч над нивото, на което се подвизаваме ние в момента. Колективът би трябвало да е най-важното нещо за всеки футболен отбор.

Как оценявате ролята на Юлиян Петков?
– Такава, каквато наистина е – на лидер на мнение и на човек, на чийто качества, умения и опит се уповават останалите в отбора. Той нееднократно показа, че заслужава уважение за всичко, което прави. Има основна роля за повишаване качеството на предлагания от нас футбол.

Как убедихте човек като него, с толкова опит зад гърба си, да се заеме с това предизвикателство?
– Не беше трудно, защото той споделя ентусиазма ни. Можете да попитате и самия него. Това е много важно за нас, защото треньорът трябва да е именно такъв – пример за подражание.

А Вашата собствена роля и принос?
– Старая се да давам максимума от възможностите си, въпреки че не съм на годините на момчетата в тима. Не смятам, че отстъпвам особено много, като физически показания и издръжливост, на останалите. 

Показвате нагледано как принципите на икономиката и управлението могат да бъдат приложени ефективно и на терена. Давате и личен пример с ангажирането си в отбора. Малко управници, на толкова различно от подчинените си ниво, биха направили нещо подобно.
– Надявам се, а и съм сигурен, че това се цени. На терена обаче всички сме равни. Ролите ни се забравят и важни остават единствено целенасочената ни игра и победите. Ще се радвам, ако за всички в отбора присъствието ми е от значение.

 

Снимка 240081

Източник: "Железничар", "Дарик", "Капитал"

 

Как оценявате сегашното състояние на тима и какви са бъдещите Ви очаквания, свързани с него? Може ли такъв, създаден по-скоро със социална цел проект да се реализира успешно във футбола ни?
– Оценявам го като много добро и смятам, че можем да вдигнем дори още повече нивото. Не забравяйте, че успяваме да постигнем всичко, само уповавайки се на собствените си възможности. Защото става дума за хора, работещи в железниците. Бъдещите ми очаквания също са положителни и се надявам да продължаваме да се развиваме със същите темпове и да се издигаме по стълбицата на футбола в страната. За професионален футбол ни е рано, но при правилна работа скоро можем да се видим на едно следващо ниво в този спорт у нас.

 

Снимка 240084

Източник: "Железничар"

 

Погрижил сте се нищо да не липсва на футболистите Ви – екипи, база, условия.
– Да, това е важна част от всичко, което правим. Няма как без всички изброени от Вас съставни части, тимът да работи оптимално и на възможно най-високи обороти.

Нееднократно подчертавате, че футболът не е само приятно хоби за Вас, а е задължителна част от корпоративната Ви политика.
– Така е. Уверен съм, че ако всяко държавно предприятие в страната създава условия за спорт на служителите си, това неминуемо ще доведе до по-високи професионални резултати и повишаване качеството на работа. Повишават се сплотеността и работата в екип на всички трудещи се.
Ние имаме за цел да разполагаме със спортно съоръжение до всеки наш по-голям обект. Независимо за какъв точно спорт. Това е препятствие, което според мен е напълно преодолимо и ще бъде изпълнено във времето. Така ще се стимулират и активизират допълнително служителите на БДЖ.

 

Снимка 240083

Източник: "Железничар"

 

Ориентирането на служителите към спорта и обединяването им по този начин – чрез позабравени прийоми като Спартакиадите, които организирате на регионално и национално ниво, говорят за това, че виждате "голямата картинка", а не просто отделните "кадри" от нея.
– Спартакиадите ни наистина са нещо, с което можем да се гордеем. Там, сред симпатизиращите на отделните ни служители в различните видове спортове, могат да бъдат забелязани и представители на техните семейства, които ги окуражават и подкрепят. Какво повече можем да искаме в тази насока? Това е достатъчно силен аргумент за степента на ангажираност на служителите ни с това наше нововъведение. Има толкова много спортове и дисциплини, че всеки може да се включи там, където смята, че е най-силен. И трябва да Ви кажа, че нивото ни постоянно се вдига. В някои от спортовете, сред които да речем дамските ни състави по футбол, в началото предлаганото от тях ниво на игрището не беше особено впечатляващо. От изяви, които по-скоро прилягаха на група деца обаче, вече можете да дойдете и да се убедите, че демонстрираното на терена изглежда много по-доближаващо се дори до професионалното. Има надграждане и развитие.

Всичко това в един момент може да се окаже важна част от реформите, които продължавате да реализирате в БДЖ и на които тази година би трябвало да бъде сложен успешен, окончателен край.
– Да. Едно е сигурно – спортът винаги спомага за повишаването на продуктивността в дадено предприятие. Ние го осъзнахме и ефектът от това е налице. Надявам се повече компании да последват примера ни.

Източник:Топспорт и Дарик