Внедряват SAP система за планиране и управление на ресурсите в НКЖИ

Проектиране и внедряване на система за планиране и управление на ресурсите (СПУР) ще внедрява Обединение „АДНЕС" в ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура", стана ясно на пресконференция в София. Проектът, който се финансира по ОП „Транспорт", съфинансиран от ЕС, предвижда изготвяне на детайлна концепция за внедряване (blueprint) на ERP системата, базирана на решение на SAP, доставка и изграждане хардуерна инфраструктура с решения на HP, а също така тестване на системата и обучение на служителите. Системата ще бъде внедрена в рамките на следващите 17 месеца от консорциума АДНЕС, в който участват българският системен интегратор Адвен България и чешкият NESS, част от NESS Technologies с над 7000 служители. Общата стойност на проекта е 8 638 808 лв. (без ДДС), или 10 366 569,6 лв. с ДДС.
 
инж. Димитър Панов и инж. Ерол Мустафов, от звено ГИС в ДП НКЖИ, Николета Стоянова, директор на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ в ДП НКЖИ, Иржи Козелоух, NESS Чехия и Стилиян Илиев, управител на Адвен.
 
„Въвеждането на системата на SAP ще ни позволи да управляваме многобройните активи на НКЖИ, както и различните бизнес процеси в организацията, която има редица поделения в цялата страна. В процеса на изграждане на концепцията ще имаме възможност да преценим сегашния ни начин на работа и съществуващите бизнес процеси, така че да променим някои от тях с въвеждане на най-добрите международни практики и оптимизиране на цялата дейност. Така ръководството винаги ще има актуална и точна снимка, за вземане на правилни и навременни решения", заяви Николета Стоянова, директор на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в ДП НКЖИ.
 
Стилиян Илиев, управител на Адвен, обясни, че българската фирма партнира с NESS от 2009 г., а проектът е сериозно предизвикателство и за изпълнителя, и за възложителя. „Решението е от най-висок клас, базирано на софтуера SAP. Освен софтуерни лицензи, предлагаме и модерно решение в областта на хардуера на HP – два ЦОД, първичен и вторичен, осигуряващи достатъчно машинна мощ за безпроблемна работа на системата, както и резервиране на стратегическите данни и приложения", добави Илиев.
 
Етапи на проекта:
 
Първата дейност е създаване на детайлна концепция за внедряване (blueprint), включваща съвместен анализ на бизнес процесите, документните потоци в информационните единици в НКЖИ. Експертите от страна на възложителя ще видят нагледно и ще оптимизират начина на работа на база бизнес процеси и информационни потоци.
Втората дейност е реализация – внедряване на всеки бизнес процес и информационен поток, респективно на документните потоци, така че потребителите от всички нива в НКЖИ да получават достъп до единна интегрирана система и навременна и вярна информация, нужна за управленски цели.
Третата фаза на тестовете след внедряване на системата ще става на базата на предварително определени тестови сценарии.
По време на целия процес на внедряване ще се провеждат и обучения на различни нива както за професионалната терминология, така и за представяне на функциите на системата пред водещите потребители от НКЖИ.
 
Модулите на SAP, които ще бъдат внедрени в НКЖИ, са:
 
Финанси и счетоводство
Управление на активите
Управленско счетоводство
Система за управление на проекти
Продажби и дистрибуция
Управление на материалните запаси
Управление на ремонтните работи и поддръжката
Управление на човешките ресурси и работните заплати. 
 
Източник: Computerworld.bg
автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…