Забраняват електрическите тротинетки в Париж

Забраняват електрическите тротинетки в Париж

Забраняват електрическите тротинетки в Париж

От петък в Париж влиза в сила забрана за отдаване под наем на електрически тротинетки. Но някои експерти смятат, че не се прави достатъчно, за да се търсят начини за заместване на пътуванията с автомобили, с по-устойчиви видове транспорт.

Градската мобилност в Европа е бързо развиваща се област, в която участват както публичният, така и частният сектор, казва експертът по градска мобилност Петер Щаленс от неправителствената организация Eurocities.

Забраната за отдаване под наем на електрически тротинетки в Париж е изключителна, тъй като е резултат от обществен референдум през април. Жителите на града гласуваха с почти 90 % в полза на забраната, въпреки че избирателната активност беше разочароваща – 7,5 %.

Според Staelens компаниите, произвеждащи електрически скутери, са наясно, че тези превозни средства предизвикват противоречия навсякъде, където работят. Повечето оплаквания са свързани с безопасността, незаконното паркиране и опасното и незаконно използване на тротинетките. Така че е логично местните власти да предприемат по-големи мерки за наблюдение на използването им.

Щаленс смята, че съществуват редица противоречия между различните цели на участниците в сектора. Частните компании са фокусирани върху печалбата и привличането на клиенти, докато местните власти имат за цел предоставянето на обществени услуги.