Замърсяване на въздуха в Истанбул, причината- големите задръствания

Коментар на Левент Кузу, член на отдела за екологично инженерство на İTÜ.

задръстване в Истанбул, Турция, причината за замърсяване на въздуха
Снимка: Anadolu Agency (AA)

Замърсяването на въздуха в Истанбул е пряко свързано със задръстванията по пътищата и прекомерния брой превозни средства, като районите Бешикташ и Меджидиекьой са по-замърсени, тъй като там се намират мостовите връзки, твърди експерт от Истанбулския технически университет (İTÜ).

“В Истанбул, когато става въпрос за замърсяване на въздуха, можем да кажем, че има различни профили, особено свързани с трафика и промишлените съоръжения. Можем да наблюдаваме, че станциите за измерване на качеството на въздуха, разположени край пътищата в районите с най-голям трафик, имат по-високи нива на замърсяване на въздуха. Резултатите показват, че замърсяването с прахови частици и азотни оксиди е малко по-изразено”, каза Левент Кузу, член на отдела за екологично инженерство на İTÜ.

“Разглеждайки конкретни райони, можем също така да кажем, че местата с мостови връзки като Бешикташ и Меджидиекьой имат по-високи нива на замърсяване. Освен това мога да спомена, че Şirinevler, където също има интензивен трафик, има малко по-лошо качество на въздуха”, посочи Кузу.

Това ниво на замърсяване на въздуха е често срещан проблем в други големи градове по света, особено в метрополии като Истанбул, в който живеят 16 милиона души и който служи като център за промишлените и търговските дейности на страната, отбеляза експертът.

Обсъждайки индивидуалните действия за намаляване на замърсяването на въздуха, Кузу заяви, че в стремежа си да се смекчи този проблем могат да се предприемат мерки за намаляване на използването на превозни средства, отделящи изгорели газове, а общественият транспорт може да бъде реална възможност за тази цел.

“На индивидуално ниво можем да помислим за споделен транспорт. Освен това се наблюдава нарастваща тенденция към електрически превозни средства, което е обещаващо и важно развитие. Освен това за кратки разстояния могат да се използват алтернативни методи за транспорт като велосипеди и скутери”, добави той.