Започват мащабни ремонти на 17 булеварди и улици в София

Мащабната програма за основен ремонт на улици и булеварди в София ще продължи и догодина. В плановете на общината влизат 17 обекта, а работите ще струват 100 млн. лв., съобщава в. "24 часа", който разполага с целия списък на ремонтираните обекти.
 
Първите ремонти ще стартират напролет. Те няма да се правят накуп, за да не блокираме града. Дейностите ще са разпределени равномерно по територията на столицата и за всяко трасе ще се осигури алтернативен маршрут. Всички обекти ще се правят с частични стеснявания и почти никъде няма да има спиране на движението, уверява зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от "24 часа".
 
В списъка е последната нова естакада – при булевардите "Гешов" и "България". Проектът отдавна е готов, но не почва заради жалба в съда. Общината спечели първото дело и ако няма ново обжалване, част от дейностите може да стартират още тази година. Естакадата ще струва 27,8 млн. лв. и трябва да е готова за 1 г. Отгоре ще има кръгово кръстовище, а отдолу светофари ще регулират движението.
 
През 2015 г. ще се прави и разширението на бул. "Тодор Каблешков" между булевардите "Братя Бъкстон" и "Цар Борис III". То ще струва 3,6 млн. лв. и трябва да приключи за 3 месеца. Булевардът ще има по 2 ленти във всяко платно. Ще се ремонтира и мостът над река Боянска.
 
Ул. "Богатица" между булевардите "Арсеналски" и "Дж. Баучер" ще бъде разширена, а паветата ще се подменят с асфалт. Ще се прави ново отводняване, канализация, бордюри, тротоари, осветление и джобове за контейнери за смет – всичко за 3,2 млн. лв. Същите дейности се планират и по бул. "Арсеналски", за чийто ремонт са предвидени 1,2 млн. лв. Разширение ще се прави и на бул. "Монтевидео" от бул. "Н. Петков" до ул. "763". То ще струва 4,8 млн. лв. Там паветата също ще се махат. На ред догодина са и 6 км от бул. "Вл. Вазов" – от моста "Чавдар" до бул. "Ботевградско шосе". Ще струва 14,9 млн. лв. Ще се ремонтират и 8-те моста и един подлез.
 
Най-тежкият обект обаче ще е бул. "Дондуков". По него минава важна част от трафика в центъра. Ремонтът от ул "Кракра" до Младежкия театър ще струва 8 млн. лв. Ще се подменят трамвайният път, бордюрите и тротоарите. Все още не е решено дали паветата там ще се заменят с асфалт, каквито бяха първоначалните планове.
 
1,5 млн. лв. ще струва рехабилитация на бул. "Прага" между булевардите "Скобелев" и "П. Славейков". Тя ще трае 45 дни, като паветата ще бъдат сменени с асфалт. Ще има ново отводняване, бордюри и тротоари. Рехабилитация се планира и за улиците "Иван Странски" и "Ст. Младенов" в района на Зимния дворец в Студентски град. Работите ще струват 2,2 млн. лв. Ремонт се планира и на бул. "Сливница" между булевардите "К. Величков" и "П. Дертлиев". Той ще струва 6,2 млн. лв. и ще продължи 2 месеца. В обекта влиза и рехабилитация на надлеза при Захарна фабрика, който не е ремонтиран, откакто е построен.
 
Рехабилитация на трамвайното трасе и пътните платна включва ремонтът на ул. "Козлодуй" от бул. "М. Луиза" до ул. "К. Стоилов". Релсовият път не е обновяван от изграждането му през 1978 г. Работите ще струват 3,2 млн. лв. и включват нов релсов път, дренажна система, бордюри, електрическа мрежа и тротоари.
 
В списъка е и изграждането на ул. "Обиколна" между бл. 211 в "Дружба" и бул. "Копенхаген". Новата улица от 1,1 км ще струва 3 млн. лв. и ще има велоалея. Ремонтът на бул. "Братя Бъкстон" пък включва нова настилка, тротоари, бордюри, осветление, уширения за спирките, велоалея и антипаркинг стълбчета. Общата сума за него възлиза на 1,2 млн. лв. Освен 17-те обекта планираме и над 10 млн. лв. за малки квартални улици. За текущ ремонт ще бъдат предвидени 30 млн. лв. От тях 3 млн. лв. ще бъдат за ремонт на тротоари, добави Христов.
 
Напролет ще започне последният етап от ремонта на пешеходната зона по бул. "Витоша" между улиците "Солунска" и "Алабин". Той ще струва 1,6 млн. лв. При пресичането с ул. "Кърниградска" ще се оформи малка пиацета – площадно пространство. Ще се поставят 24 озеленени клоца с места за сядане, кашпи с цветя и пейки. Сред атракциите ще бъде мотриса, която ще се превърне в кафене "Старият трамвай". Ремонт за 5 млн. лв. ще има и по булеварда между улиците "Гургулят" и "Бяла черква". Там се планира подмяна на настилката, бордюрите и тротоарите. Ще се направи велоалея и ще се обнови трамвайното трасе.
Източник: Economic.bg
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]