Започват съкращения на чиновници в БДЖ

Ангелкова: Това е една от стъпките за стабилизиране на дружеството

Започват съкращения в администрацията на БДЖ, като това е една от стъпките за стабилизиране на дружеството. Това каза министърът на транспорта Николина Ангелкова пред БНТ. Днес тя очаква ръководството на железницата да й представи план за поетапно съкращение на служители в централното управление на превозвача.

„В момента в централната администрация работят 1100 души, сред които основно експерти, счетоводители и т. н., което е абсолютно ненужно. Инициативата започва от нас“, каза Ангелкова. Не се предвижда обаче съкращение на експлоатационния персонал. Преди няколко дни Европейската комисия излезе със становище, че е допустима държавната помощ от 172 млн. лв., с която ще бъдат покривани стари задължения на дружеството към кредитора KfW. Предстои тепърва да се формализира процедурата в ЕК, което отнема време, включително поради смяната на Комисията, заяви министърът.

„Вече спокойно можем да водим преговори с кредиторите на БДЖ“, коментира Ангелкова. Междувременно превозвачът ще плаща редовно всеки месец малка част от задълженията си – по 3 – 4 млн. лв.на месец и така ще е до края на годината.

„Следващата мярка е закупуването на нов подвижен състав. Мотрисите са изключително стари и това се налага заради безопасността на движението. Продължават и ремонтите на съществуващите мотриси“, каза транспортният министър.

Тя допълни, че на този етап не може да се разчита на евросредства за закупуването на мотриси, тъй като не може да бъде доказана финансова стабилност с 600 млн. лв. дългове.

Ангелкова каза още, че са необходими 3,2 млн. лв., за да се възстанови железопътната инфраструктура от щетите, нанесени от последните наводнения.

Финансираните с европейски средства жп участъци трябва да са готови до края на 2020 г., дотогава трябва да има и нови мотриси, посочи тя.

По повод очакваните санкции от 24 милиона лева заради нередности по проекти, финансирани от ОП „Транспорт“, Ангелкова заяви, че предложението за финансова корекция е дошло от страна на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“.

Тези пари няма да бъдат загубени, а се пренасочват към други проекти на оперативната програма, допълни тя. „До края на тази година няма риск от загуба на средства по ОП „Транспорт“, каза Ангелкова.

Тя допълни, че до края на годината трябва да бъдат разплатени около 80 млн. евро за транспортните проекти. Транспортното министерство междувременно се разплаща с бенефициентите на проектите – НКЖИ и АПИ, които са се издължили към строителните компании.

Запитана има ли риск за проекти по ОП „Транспорт“, Ангелкова посочи лот 4 на магистрала „Струма“, лот 1 на магистрала „Марица“, от жп проектите – участък 2 по линията Септември – Пловдив (Пазарджик – Стамболийски), участък 3 от проекта Пловдив – Бургас (Церковски – Карнобат – Бургас) и Първомай – Свиленград (който бе финансиран по ИСПА). По някои от тези отсечки се обмисля дали да бъдат прекратени договорите с изпълнителите. „Следва да се засили желанието на строителя да работи, тъй като му се плаща. Прекратяването на някои договори е съвсем реалистична мярка“, каза тя.

За 2015 г. по програмата трябва да бъдат усвоени 1,5 млрд. лв., допълни Ангелкова.

Тя декларира, че пътят Видин-София ще се строи, за което са започнали преговори с ЕИБ.

Източник:  http://www.dnes.bg, 12.09.2014г.

 

Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]

Автомобилен транспорт

ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО – ИНОЕЪР И ИНОВАТИВЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

На 14.01.21г. се състоя изложение на превозни средства по повод 120-годишнината на градския транспорт в София. Наред с разказите за транспорта от миналото, публиката се запозна и с планираните иновации […]

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]